Apulaisoikeusasiamiehen päätös arkkipiispa Leoon ja kirkkoherra Markku Salmiseen kohdistuvasta kantelusta: ei aihetta toimenpiteisiin

Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakunnanvaltuuston puheenjohtaja Jefim Brodkin yhdessä varapuheenjohtajien Ritva Blyn ja Elina Palolan (jälj. kantelijat) kanssa pyysivät oikeusasiamiestä tutkimaan Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon sekä Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salmisen menettelyjä. Kantelijoiden käsityksen mukaan arkkipiispa ja kirkkoherra olivat kesäkuusta 2022 alkaen vaikuttaneet epäasiallisella tavalla seurakunnanvaltuuston päätöksentekoon.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa 2.10.2024 päivätyssä päätöksessään, että hänellä ei ole syytä epäillä arkkipiispan ylittäneen toimi- tai harkintavaltaansa. Samalla hän kuitenkin toteaa, että puheenjohtajamääräyksestä ilmoittaminen valtuustolle ja sen puheenjohtajalle jo ennen kokousta sekä kaikkien määräyksen taustalla olevien, erityisen syyn muodostavien, perustelujen avoin esille tuominen olisi hänen käsityksensä mukaan toteuttanut paremmin hyvän hallinnon periaatteisiin kuuluvaa toiminnan avoimuutta sekä viranomaisten välistä yhteistyötä.

Kirkkoherra Markku Salmisen toimintaa kohtaan esitetystä arvostelusta apulaisoikeusasiamies katsoo, että se ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Koko päätös ohessa pdf-muodossa: EOAK-2832-2023-Päätös[7] (1)