Seurakuntien talkoo- ja vapaaehtoistyötä ja erilaisia paikallisia tapahtumia organisoivat usein kirkon piirissä toimivat järjestöt tai yhdistykset. Historiallisesti katsottuna merkittävimpiä paikallisia toimijoita ovat olleet Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta ry:n alaosastoiksi perustetut naisortodoksipiirit, joita alettiin ajan myötä kutsua Tiistaiseuroiksi. Niistä ensimmäinen – Sortavalan Tiistaiseura – aloitti toimintansa jo vuonna 1886.

Nykyisinkin lähes kaikkien seurakuntien elämässä vaikuttaa yksi tai useampia Tiistaiseuroja ja niiden toimintaan ovat tervetulleita kaikki sukupuoleen katsomatta. Ne järjestävät mm. luento- ja keskustelutilaisuuksia ja opintokerhoja, kantavat vastuuta kirkkojen kaunistamisesta ja vastaavat erilaisten juhlien järjestelyistä. Myös diakoniatyöstä on tullut tärkeä osa nykyisten Tiistaiseurojen toimintaa. Paikallisen seuran yhteystiedot ja kokoontumisaikataulut löytyvät esimerkiksi painetusta Aamun Koitto -lehdestä.

Seurakunnissa voidaan osallistua myös kirkon nuorisotyön ja kansainvälisen diakonian ja lähetyksen tukemiseen järjestämällä Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n tai Filantropia ry:n toimintaa tukevia tapahtumia yhteistyössä näiden järjestöjen kanssa. Näistä järjestöistä voit lukea lisää täältä.

Kirkkomme luostareiden toimintaa tukee kaksi yhdistystä. Niistä vanhempi on vuonna 1967 perustettu Lintulan luostarin ystävät ry . Valamon Ystävät ry on perustettu vuonna 1973.

Kummatkin näistä perustettiin aikoinaan tukemaan luostarien uusien pääpyhäköiden rakentamista. Nykyisin ne pyrkivät tukemaan luostareita yhteistyössä luostarien kanssa järjestämällä mm. pyhiinvaellusmatkoja, esitelmätilaisuuksia ja varainhankintakampanjoja. Kummankin yhdistyksen toimintaan ovat tervetulleita kaikki luostarien toiminnan tukemisesta kiinnostuneet kotiseurakuntaan katsomatta. Valamon Ystävät ry:llä on paikallisyhdistykset pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Tampereella ja Turussa.

Uusin tulokas järjestökentällä on vuonna 2020 perustettu Pyhän Johannes Sonkajanrantalaisen seura. Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia vuonna 2019 pyhien joukkoon liitetyn pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen hengellistä perintöä sekä elvyttää hänen rakennuttamansa kirkon ja hänen kotikylänsä Sonkajanrannan muuta yhteisöllistä elämää. Yhdistys harjoittaa pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen hengelliseen perintöön liittyvää tutkimustoimintaa sekä siihen liittyvää julkaisu- ja tiedotustoimintaa, järjestää pyhiinvaellusmatkoja ja ristisaattoja sekä muita tilaisuuksia ja kokouksia. Yhdistyksen jäseneksi ovat tervetulleita kaikki seuran tarkoitukseen sitoutuneet ihmiset.