Joensuun keskustassa sijaitseva Ortodoksinen seminaari on ortodoksisen kirkon koulutuslaitos, joka jatkaa yhdessä Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen teologian koulutusohjelman kanssa suomalaisen ortodoksisen teologian opetuksen vuonna 1918 alkanutta perinnettä.

Seminaari toimii osana ortodoksisen kirkon palvelukeskusta piispainkokouksen valvonnassa. Sen päätehtävä on ortodoksisen liturgisen perinteen sekä kirkollisen elämäntavan ja perinteen välittäminen Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen teologian opiskelijoille.

Seminaarilla suoritetaan teologian maisterin tutkintoon kuuluvista soveltavista opinnoista liturgiset harjoitukset, homileettiset harjoitukset sekä käytännön soveltavat harjoitukset. Seminaarin opettajat vastaavat harjoitusten ohjaamisesta.

Seminaarin 1990-luvulla valmistunut ja vuonna 2016 täysin peruskorjattu asuntola tarjoaa teologian opiskelijoille viihtyisän asuin- ja opiskeluympäristön. Yhteisöllisyys rakentuu lukukauden aikana yhdessä toimitettavien jumalanpalvelusten ja yhteisten aterioiden ympärille.

Seminaarilla on oma kirkko, vuonna 1995 valmistunut Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko. Ikonografialtaan ja tunnelmaltaan ainutlaatuisen kirkon esikuva on Tessalonikissa sijaitseva kupariseppien kirkko.

Lukuvuoden aikana kirkossa toimitetaan säännöllisesti aamupalvelus maanantaista perjantaihin klo 7.15 (keskiviikkoisin liturgia) ja ehtoopalvelus maanantaista torstaihin klo 17. Muut jumalanpalvelusaikataulut löytyvät seminaarin omilta sivuilta. Palvelukset ovat avoimia kaikille.