Kirkollinen vuorokausi alkaa kello 18 illalla. Taustalla on juutalainen näkemys 1. Mooseksen kirjasta, jossa vuorokausi katsotaan alkavaksi auringonlaskusta.

Liturgisesti vuoden jokainen päivä on erilainen. Kaikkien päivien ehtoo- ja aamupalveluksiin on olemassa vaihtuvat jumalanpalvelustekstit, jotka on omistettu kunakin päivänä muisteltaville pyhille ihmisille ja tapahtumille.

Liturgiseen vuorokauteen sisältyy useita jumalanpalveluksia. Vaikka vuorokauden palvelukset voidaan esittää kellon mukaan, eri paikallistraditioissa palvelusten toimitusaika vaihtelee ja lisäksi vuorokauden osien pituudet luonnollisesti vaihtelevat eri puolilla maapalloa.

Auringonlasku eli noin kello 18: ehtoopalvelus

Päivällisen tai illallisen jälkeen (noin klo 21): ehtoonjälkeinen / vähäinen ehtoopalvelus

Puoliyönä kello 24: puoliyöpalvelus

Auringonnousu: aamupalvelus

Hetkipalvelukset: I. hetki klo 7, III. hetki klo 9, VI. hetki klo 12 ja IX. hetki klo 15.

Hetkipalvelukset liitetään usein toisiin jumalanpalveluksiin. Esimerkiksi yhdeksäs hetki voidaan lukea ennen ehtoopalvelusta ja ensimmäinen hetki aamupalveluksen jälkeen.

Lisäksi useimpina kirkkovuoden päivinä voidaan toimittaa myös kirkon jumalanpalveluselämän keskiössä oleva liturgia, ortodoksisen kirkon ehtoollisjumalanpalvelus. Seurakunnissa liturgia toimitetaan yleensä ainakin sunnuntaiaamuisin ja kirkkovuoden suurina juhlapäivinä – paikoin myös lauantaisin ja/tai yhtenä arkiaamuna viikossa.

Ehtoopalveluksen ja aamupalveluksen yhdistelmää kutsutaan vigiliaksi. Seurakunnissa toimitetaan usein vigilia lauantai-iltaisin. Vaihtoehtoisesti lauantai-iltana voidaan toimittaa pelkkä ehtoopalvelus ja sunnuntaina aamupalvelus ja liturgia.

Ehtoopalvelus ja sitä seuraavat palvelukset aamupalvelukseen ja liturgiaan asti voidaan toimittaa myös yhtenä kokonaisuutena. Tällaista palvelusta kutsutaan kokoöiseksi jumalanpalvelukseksi ja ne alkavat tyypillisesti noin kello 20 ja päättyvät liturgiaan varhain seuraavana aamuna.

Täydellisimmillaan vuorokauden jumalanpalveluskierto näyttäytyy luostareissa, joissa toimitetaan päivittäiset aamu- ja ehtoopalvelukset ja useampia liturgiapalveluksia viikossa. Myös Joensuussa sijaitsevalla Ortodoksisella seminaarilla toimitetaan säännölliset palvelukset arkipäivisin.