Ortodoksisessa kirkossa avioliitto on sakramentti. Siksi kirkossa voidaan vihkiä avioliittoon vain mies ja nainen, joista ainakin toinen on ortodoksisen kirkon jäsen. Myös toisen vihittävistä tulee olla jonkin muun kristillisen kirkon kastettu jäsen.

Jos toinen vihittävistä ei kuulu mihinkään kristilliseen kirkkoon, niin muualla (esimerkiksi maistraatissa) toimitettavan avioliittoon vihkimisen yhteydessä tai sen jälkeen voidaan pyynnöstä toimittaa avioliiton siunaaminen.

Mikäli vihkipari haluaa tulla vihityksi toisessa kristillisessä kirkossa, mutta saada liitolleen ekumeenisessa hengessä myös ortodoksisen kirkon siunauksen, niin asiasta voidaan keskustella vihkipapin ja oman seurakunnan papin kanssa.

Vihkiminen edellyttää avioliiton esteiden tutkintaa. Avioliiton esteiden tutkinnan tekee Digi- ja väestötietovirasto. Tässä tarvittavat tulostettavat lomakkeet löytyvät suomeksi ja ruotsiksi täältä. Tutkintapyynnön voi tehdä myös verkossa DVV:n sivuilla.

Avioliiton esteiden tutkintaa voi pyytää aikaisintaan neljä kuukautta ennen vihkipäivää. Tutkinta kestää yleisimmin 1–2 viikkoa. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, tutkinta voi viedä jopa 5 viikkoa. Ulkomailla tapahtuvaa vihkimistä varten tutkintaa on hyvä pyytää viimeistään kuukautta ennen vihkimistä. Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta.

Häitä suunnitellessa on hyvä muistaa, että ortodoksisessa kirkossa ei vihitä avioliittoon joulupaaston loppupuolelta teofanian (6.1.) juhlaan saakka, pääsiäistä edeltävän suuren paaston, suuren viikon tai pääsiäisviikon (kirkkaan viikon) aikana eikä Jumalansynnyttäjän paaston (1.-14.8.) aikana.

Avioliittoon vihkiminen voidaan toimittaa joko erillisenä toimituksena tai – jos molemmat puolisot ovat ortodoksisen kirkon jäseniä – liturgian yhteydessä. Erillisenä toimituksena vihkiminen kestää noin puoli tuntia, liturgian yhteydessä noin puolitoista tuntia.

Vihkiajasta sovitaan vihkivän papin kanssa. Vihkikeskustelussa käydään läpi vihkitoimituksen kulku ja sovitaan käytännön asioista – esimerkiksi siitä, haluaako vihkipari tulla kruunatuksi päähän laskettavilla kukkaseppeleillä vai pään päällä kannateltavilla vihkikruunuilla, joita varten vihkiparin on syytä varata kruununkantajat.

Vihkitoimituksen aikana vihkipari seisoo kirkossa tuohukset kädessä kasvot alttariin päin niin, että nainen seisoo miehen vasemmalla puolella. Toimitukseen sisältyy rukouksia, kruunaaminen, yhteinen malja ja Jesajan karkeloksi kutsuttu kolminkertainen saatto evankeliumikirjan ympäri. Lopuksi pappi pitää tuoreelle avioparille lyhyen puheen ja pariskunnalle lauletaan monien vuosien toivotukset. Sen jälkeen aviopari ottaa vastaan onnittelut kirkossa. Vihkikynttilät on tapana säästää muistoksi vihkipäivästä.