Suomen ortodoksinen kirkko muodostuu Helsingin hiippakunnasta, Kuopion ja Karjalan hiippakunnasta ja Oulun hiippakunnasta. Hiippakunnat ovat kirkolliselta asemaltaan metropoliittakuntia.

HELSINGIN HIIPPAKUNTA

Helsingin hiippakunnan keskuspaikka on Helsinki. Hiippakunnan piispana toimii Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo (vuodesta 2001). Hiippakunnassa toimii myös apulaispiispa, Haminan piispa Sergei (vuodesta 2022).

Hiippakunnan kanslia sijaitsee Helsingin ortodoksisen seurakunnan omistamissa tiloissa osoitteessa Liisankatu 29 A. Työskentelytilojen lisäksi Liisankadulla sijaitsevat myös Kotikirkko ja arkkipiispan residenssi, joka toimii tarvittaessa myös kirkon Kuopiossa sijaitsevan keskustalon henkilöstön työ- ja kokoustilana Helsingissä.

Hiippakunnassa on kolme seurakuntaa: Helsingin, Kaakkois-Suomen ja Turun ortodoksiset seurakunnat. Lisäksi hiippakunnan alueella toimii muutamia ortodoksisia yhteisöjä, mm. Pokrovan veljestö Kirkkonummella. Hiippakunnan seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 29 000.

Hiippakunnan pääkirkko on Uspenskin katedraali (Kanavakatu 1, Helsinki).

Hiippakunnan sivuille tästä.

KUOPION JA KARJALAN HIIPPAKUNTA

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan keskus sijaitsee kirkon keskustalossa Kuopiossa (Karjalankatu 1). Hiippakunnan piispana toimii metropoliitta Arseni (vuodesta 2018). Samassa rakennuksessa toimivat myös kirkon palvelukeskus ja ortodoksinen kirkkomuseo RIISA. Hiippakunnan piispan kotikirkko sijaitsee rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa.

Suomen ortodoksisen kirkon molemmat luostarit, Valamo ja Lintula, sijaitsevat hiippakunnan alueella. Lisäksi Joensuussa toimii Ortodoksinen seminaari, jossa Itä-Suomen yliopistossa ortodoksista teologiaa opiskelevat suorittavat käytännön soveltavat opinnot ja liturgiset harjoitukset.

Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan kuuluu viisi seurakuntaa: Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Saimaan ja Taipaleen seurakunnat. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 18 000.

Hiippakunnan pääkirkko on Pyhän Nikolaoksen katedraali (Sepänkatu 7, Kuopio).

Hiippakunnan sivuille tästä.

OULUN HIIPPAKUNTA

Oulun hiippakunnan keskuspaikka on Oulussa (Nummikatu 30 B). Hiippakunnan piispana toimii metropoliitta Elia (vuodesta 2015). Kansliatilojen lisäksi Nummikadulla sijaitsee myös hiippakunnan kappeli.

Oulun hiippakunnassa on kaksi seurakuntaa: Tampereen ja Pohjois-Suomen seurakunnat. Hiippakunta on maantieteellisesti kirkon suurin: se käsittää yli puolet Suomen pinta-alasta. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 8800.

Hiippakunnan pääkirkko on Pyhän Kolminaisuuden katedraali (Torikatu 74, Oulu).

Hiippakunnan sivuille tästä.