Liturgia on ortodoksisen kirkon ehtoollisjumalanpalvelus. Myös liturgiaan ovat kaikki tervetulleita, mutta ehtoollisesta eli Kristuksen ruumiista ja verestä voivat tulla osallisiksi vain ortodoksisen kirkon jäsenet.

Kirkon jäsenet valmistautuvat ehtoolliseen osallistumiseen paastoamalla vähintään kuusi tuntia ennen palveluksen alkua. Kirkko ohjaa myös valmistautumaan ehtoolliseen lukemalla ehtoolliseen valmistavia rukouksia illalla ja aamulla mahdollisuuksien mukaan. Rukoukset löytyvät esimerkiksi ONL ry:n julkaisemasta pienestä hartauskirjasta tai Orologion -rukouskirjasta. 

Ortodoksinen perinne tuntee useita liturgiapalveluksen kaavoja. Suomessa toimitetaan useimmiten pyhän Johannes Krysostomoksen nimeä kantava liturgia. Toiseksi yleisin on pyhän Basileios Suuren liturgia, joka toimitetaan kirkkovuoden aikana useita kertoja – esimerkiksi uudenvuodenpäivänä.

Nämä liturgiakaavat eroavat toisistaan niin vähän, että harvemmin kirkossa käyvä tulee tuskin kiinnittäneeksi huomiota eroavaisuuksiin. Sen sijaan pyhän apostoli Jaakobin nimeä kantava liturgia, joka toimitetaan monissa seurakunnissa apostolin muistopäivänä 23.10., eroaa näistä kahdesta muusta selvästi, sillä ehtoollista jaettaessa leipä ja viini jaetaan uskoville erikseen.

Liturgiapalveluksen loppupuolella, ehtoolliselle osallistumisen jälkeen, kirkkokansalle jaetaan myös jälkiviiniä. Tämä ei ole sama asia kuin ehtoollinen.