Kirkkovuoden jokaisena päivänä vietetään yhden tai useamman pyhän ihmisen ja/tai pyhänn tapahtuman muistopäivää. Kirkolliset muistopäivät on merkitty kirkkokalenteriin, jonka voi osaa seurakunnasta. Kirkkokalenterin verkkoversio löytyy ort.fi -etusivulta.

Pyhien joukkoon kuuluu sekä Vanhan liiton pyhiä että kirkon jäseniä eri vuosisadoilta aina Kristuksen aikalaisista meidän omana aikanamme eläneisiin ihmisiin asti.

Pyhien elämäkertojen kokoelmaa kutsutaan Synaksarioniksi. Suomen ortodoksisen kirkon suomeksi julkaisema Synaksarion on 12-osainen kirjasarja, jossa esitellään valtaosa kirkkokalenteriin merkityistä pyhistä. Kirjaa on myynnissä mm. Valamon luostarin verkkokaupassa. Synaksarionin verkkoversioon voi tutustua ort.fi -etusivun sähköisen kirkkokalenterin kautta.

Suomen ortodoksisen kirkon aloitteesta on liitetty pyhien joukkoon kaksi ihmistä: pyhittäjä Johannes Valamolainen (muistopäivä 5.6.) ja marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen (muistopäivä 8.3). Heidät liitettiin pyhien joukkoon Ekumeenisen patriarkaatin pyhän synodin päätöksella marraskuussa 2018.