Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos asetti vuonna 2017 teologisen työryhmän pohtimaan erilaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä ortodoksisen perinteen pohjalta. Työryhmän asiakirja ”For the Life of the World” (”Maailman elämän edestä”) valmistui vuonna 2019 ja julkaistiin suuren paaston aikana 2020.

45-sivuinen asiakirja jakautuu yhdeksään osaan, joissa käsitellään muun muassa ortodoksista ihmiskuvaa, ihmisoikeuksia, kirkon suhdetta teknologiaan sekä yhteiskunnallisia kysymyksiä sodasta ja köyhyydestä. Näkökulma on modernin elämän realiteeteissa: halpatyövoiman, joukkoviestimien, rakenteelliseen köyhyyden ja ilmastokriisin maailmassa.

Syyskuusta 2020 saakka asiakirjaan on voinut tutustua myös suomen kielellä. Ensimmäinen oheisista pdf-liitteistä sisältää Amerikan arkkipiispa Elpidoforoksen esipuheen, asiakirjan yhteenvedon ja työryhmän esipuheen. Toinen liite sisältää varsinaisen asiakirjan. Dokumentit on kääntänyt TT Ari Koponen.

Alkuperäinen englanninkielinen asiakirja on luettavissa esipuheineen ja patriarkka Bartolomeoksen saatesanoineen osoitteesta: https://www.goarch.org/social-ethos. Samasta osoitteesta löytyvät myös muut asiakirjan käännökset.

MEE, alkusanat, yhteenveto ja esipuhe

Maailman elämän edestä. Kohti ortodoksisen kirkon sosiaalieetosta