Vanhurskas ylipappi Aaron

Vanhurskas Aaron oli Jumalan näkijä Mooseksen ja naisprofeetta Mirjamin veli. Aaron sai johtaa vanhan liiton jumalanpalveluselämää. Jumala antoi hänen palvelustehtäväänsä varten tarkat ohjeet erityisestä jumalanpalvelusasusta, johon kuuluivat rintakilpi, efodi-kasukka, viitta, kirjottu paita, turbaani ja kangasvyö. Näiden kirjailuun käytettiin kultaa, sinipunaista, purppuraista ja karmiininpunaista villaa sekä hienoa pellavaa. Kun Aaron ja hänen poikansa vihittiin papilliseen palvelustehtäväänsä, vihkiminen kesti seitsemän päivää. Aaron pestiin vedellä, jumalanpalvelusvaatteet puettiin hänen ylleen, ja hänet voideltiin pyhällä öljyllä. Tämän jälkeen hänen poikansa vihittiin, ja he saivat pappeuden ikuiseksi tehtäväkseen. (2. Moos. 28–29.)

Aaronin elämässä ja toiminnassa oli lukuisia esikuvia uuden liiton totuuksista. Aaronin sauva puhkesi viheriöimään esikuvana ristinpuun eläväksitekevästä voimasta. Kun israelilaiset taistelivat amalekilaisia vastaan, Aaron kannatteli Mooseksen käsiä, niin että ne muodostivat ristin merkin, jolloin israelilaiset olivat voittoisia.

Ylipappi Aaronin muistoa vietetään myös joulun edellä pyhien esi-isien sunnuntaina, ja eräissä kalentereissa häntä on muisteltu yhdessä veljensä Mooseksen kanssa syyskuun neljäntenä.