Pyhittäjämarttyyri Donnan ja 51 hänen kanssaan surmattua pyhittäjämarttyyria

Pyhä Donnan1 eli 500-luvulla. Hän oli irlantilainen munkki ja pyhän Columban (9.6.) ystävä ja oppilas. Donnan seurasi hengellistä isäänsä Irlannista Skotlantiin, kun Columba ja joukko hänen oppilaitaan siirtyi Ionaan 500-luvun loppupuolella. Myöhemmin Donnan ja hänen 51 (tai 52) seuraajaansa perustivat yhdessä luostarin Eiggin saarelle Sisä-Hebrideille. Donnan toimi luostarin johtajana.

Pääsiäisyönä vuonna 618 (tai pari vuotta aiemmin) merirosvot hyökkäsivät jumalanpalvelusta toimittavien munkkien kimppuun. Kyseessä oli rosvojoukko, joka oli lähetetty surmaamaan munkit. Hankkeen takana oli eräs arvovaltainen nainen, joka halusi kostaa munkeille sen, että oli menettänyt oikeutensa laidunmaahan luostarille. Toisten lähteiden mukaan kyseiset ryövärit olivat ryöstöretkellä olevia viikinkejä.

Neuvoteltuaan ryöväreiden kanssa Donnan sai luvan toimittaa pääsiäisyön jumalanpalveluksen loppuun. Sen jälkeen merirosvot pakottivat Donnanin ja muut munkit luostarin ruokasaliin. Kun kaikki olivat sisällä, rosvot sytyttivät ruokasalin tuleen. Pakoa yrittäneet he tappoivat miekalla. Pyhän Donnanin lisäksi marttyyrikuoleman kärsi yhteensä 51 munkkia.

Pyhän Donnanin ihmeitätekevän sauvan kerrotaan säilyneen aina uskonpuhdistukseen asti. Tänään muisteltava pyhä Donnan on usein sekoitettu kahteen muuhun pyhään irlantilaiseen munkkiin, joilla oli sama nimi ja jotka elivät samoihin aikoihin.


1 Tunnetaan myös nimellä Donan ja Dounan.