Pyhittäjä Gerasimos Bysanttilainen

Pyhä Gerasimos syntyi Konstantinopolissa ilmeisesti 1600-luvulla. Gerasimoksen hengellisenä isänä toimi tunnettu rippi-isä Agapios Bolismas. Vanhus Agapios lähetti hengellisen lapsensa pyhän Makarios Patmoslaisen (17.1.) oppiin. Ankarana askeettina tunnettu Makarios oli perustanut Patmoksen saarelle koulun, jossa noudatettiin samaa opetusohjelmaa kuin Konstantinopolin patriarkaalisessa koulussa.

Gerasimos saapui pyhän Johannes Teologin ilmestysluolan yhteydessä sijaitsevaan kouluun. Pian hänestä ja Makarioksesta tuli läheisiä ystäviä. Aikanaan Gerasimos vihittiin munkiksi ja papiksi. Hän asui pyhän Johannes Teologin luostarissa ja piti huolta ikääntyvästä Makarioksesta kuten isästään. Kun pyhä Makarios nukkui kuolonuneen vuonna 1737, Gerasimos suri häntä suuresti. Hän lähetti ystävilleen kirjeitä, jotka olivat täynnä menetyksen surua.

Gerasimoksen ero hengellisestä ohjaajastaan ei kuitenkaan kestänyt kauan. Johdettuaan kahden vuoden ajan koulua, jossa tuohon aikaan opiskeli noin sata oppilasta, hän nukkui kuolonuneen vuonna 1739. Myöhemmin Gerasimoksen ruumis löydettiin maatumattomana, ja patmoslaiset alkoivat kunnioittaa häntä pyhänä. Ekumeeninen patriarkaatti liitti Gerasimoksen ja tämän opettajan Makarioksen virallisesti pyhien joukkoon vuonna 1993.