Pyhät marttyyrit lukija Apollonios, muusikko Filemon, maaherra Arrianos ja heidän kanssaan kärsineet

Keisari Diocletianuksen (284–305) vainon aikana Egyptin Thebassa oli pidätettynä 37 kristittyä. Heidän vartijakseen lähetettiin Filemon-niminen kitaransoittaja, jotta tämän soitto sytyttäisi kristityissä rakkauden maailmaan. Juoni ei onnistunut toivotulla tavalla. Yksi kristityistä, lukijaksi vihitty Apollonios pelkäsi kidutuksia ja lahjoi Filemonin neljällä kultarahalla, jotta tämä pukisi ylleen hänen vaatteensa ja kävisi uhraamassa keisarille hänen puolestaan. Filemon suostui, mutta kun hän oli pukeutunut kristityn nuorukaisen viittaan, Jumalan armo kosketti häntä niin, ettei hän kyennytkään uhraamaan vaan tunnusti kaikkien edessä Kristuksen ainoaksi Herrakseen. Hän riisui viittansa ja ilmoitti olevansa kitaransoittaja Filemon. Hänet ripustettiin roikkumaan oliivipuusta ja jousimiehet ampuivat hänet täyteen nuolia. Tuskissaankaan Filemon ei tuntenut vihaa kiduttajiaan kohtaan vaan lupasi maaherralle, että tämän silmäsairaus paranisi, mikäli tämä tulisi sivelemään silmäänsä maata marttyyrien haudalta.

Apollonios haettiin maaherran eteen ja hänkin tunnusti uskonsa rohkeasti. Hänen jaloistaan katkaistiin jänteet ja häntä kiskottiin pitkin kaupunkia. Tämän jälkeen pyhät marttyyrit Apollonios ja Filemon mestattiin yhdessä.

Myöhemmin maaherra Arrianos meni mietteissään marttyyrien haudalle. Hän otti maata ja siveli sillä silmäänsä. Arrianoksen toivoma ja pelkäämä ihme tapahtui. Hänen silmänsä parani, ja tämä avasi myös hänen sisäisen näkökykynsä. Arrianos alkoi uskoa Kristukseen ja otti kasteen yhdessä neljän henkivartijansa kanssa. Kun uutinen tästä tuli keisarin korviin, heidät määrättiin kuolemaan. Kaikki viisi surmattiin hukuttamalla. Arrianoksen palvelijat löysivät heidän ruumiinsa ja heidät haudattiin kunniallisesti.