Pyhä uusmarttyyri Panagiotis

Pyhä Panagiotis syntyi 1790-luvun puolivälissä. Hän toimi osmaniturkkilaisen ylimyksen palvelijana; tämä oli Suleiman-nimisen paššan palveluksessa. Kun Panagiotiksen isäntä lähetettiin Jerusalemiin, Panagiotis matkasi tämän mukana. Eräänä päivänä isäntä meni Omarin moskeijaan, joka oli rakennettu Pyhän haudan kirkkoa vastapäätä. Panagiotis meni moskeijaan hänen kanssaan. Hän käveli suoraan pyhäkköön tietämättä, että se oli kielletty kaikilta ei-muslimeilta kuolemanrangaistuksen uhalla.

Jonkin aikaa tämän tapauksen jälkeen saman isännän toinen palvelija päätti saada Panagiotiksen pulaan. Hän oli kateellinen kristitylle palvelijalle, koska tämä oli saanut isännältä erikoisoikeuksia. Kun isäntä oli poissa, muslimipalvelija vei Panagiotiksen takaisin moskeijaan.

Moskeijassa Panagiotis tunnistettiin heti kristityksi ja hänet pidätettiin. Meluisan kansanjoukon keskellä hänet kuljetettiin tuomioistuimen eteen. Oikeudessa Panagiotista syytettiin moskeijan häpäisemisestä läsnäolollaan. Tuomarina toiminut Damaskoksen pašša antoi Panagiotikselle kaksi vaihtoehtoa: joko hänen tulisi kääntyä muslimiksi tai hänet telotettaisiin. Paššan yritykset saada Panagiotis luopumaan uskostaan olivat kuitenkin turhia. Panagiotis ei suostunut kääntymään muslimiksi. Niinpä hänet tuomittiin kuolemaan.

Panagiotis vietiin etelämuurin portille, jota osmaniaikana sanottiin Daavidin portiksi (nyk. Siionin portti). Siellä sotilaat riisuivat hänet alasti ja alkoivat murskata hänen luitaan. He katkaisivat Panagiotiksen käsivarsiluun ja sitten hänen sormiaan toisesta kädestä. Kiduttamalla Panagiotista he toivoivat saavansa hänet kieltämään uskonsa Kristukseen.

Panagiotiksen usko Kristukseen oli kuitenkin horjumaton. “Kristus on elävän Jumalan Poika! Tappakaa minut, minä en pelkää teitä! Kristus nousi kuolleista!” hän huudahti. Sitten Panagiotis polvistui ja rukoili hetken. Kun hän nousi ylös, hän huudahti vielä iloissaan: “Kristus nousi kuolleista!” Tämän jälkeen hänet mestattiin. Kuollessaan pyhä Panagiotis oli kaksikymmentäviisivuotias. Hänen marttyyrikuolemansa tapahtui mahdollisesti vuonna 1820.1 Eräs Jerusalemin kreikkalaisista luostareista osti pyhän marttyyrin ruumiin 5000 piasterilla, ja näin pyhä marttyyri haudattiin kunniallisesti.


1 Toisten lähteiden mukaan Panagiotiksen marttyyrikuolema tapahtui vuoden 1838 tienoilla.