Pyhä uusmarttyyri Johannes Bulgarialainen

Pyhä Johannes (Ioan) syntyi Bulgariassa 1700-luvun jälkipuoliskolla. Hän sai vanhemmiltaan kristillisen kasvatuksen, mutta ollessaan vielä nuorukainen hän alkoi liikkua muslimien seurassa. Hän kielsi Kristuksen ja alkoi seurata islamia. Johannes kuitenkin tuli pian järkiinsä. Hän ymmärsi syntinsä vakavuuden ja pakeni Athoksen Pyhälle vuorelle elääkseen katumuksessa.

Johannes vietti kolme vuotta Suuressa lavrassa. Tuona aikana hänen elämänsä oli erittäin askeettista. Hän palveli erästä pyhää vanhusta, joka oli rampa. Hänen omatuntonsa ei kuitenkaan antanut hänelle koskaan rauhaa. Hän oli aina surullinen ja hiljainen. Kaikki, jotka näkivät hänet, ymmärsivät, että Johannes kantoi sisällään raskasta taakkaa.

Lopulta Johannes ilmoitti lähtevänsä matkalle kotimaahansa, mutta menikin Konstantinopoliin. Kun hän saapui kaupunkiin, hän laittoi ylleen turkkilaisasun: fetsin ja punaiset kengät. Siinä asussa hän meni Hagia Sofiaan, joka oli ollut moskeija vuodesta 1453. Sisään tullessaan hän teki ristinmerkin ja maahankumarruksen. Muslimit raivostuivat, ottivat hänet kiinni ja vaativat häneltä selitystä.

Johannes hymyili ja vastasi, että kristittynä hän rukoili kuten todellisen Jumalan tunnustajien tuli rukoilla. Hän myös kertoi heille, että oli nuoruuden erehdyksenä noudattanut islamilaista elämäntapaa, mutta palannut sitten Kristuksen seuraajaksi. Tästä turkkilaiset raivostuivat. He kiduttivat Johannesta. ”Kiellä Kristus ja palaa islamiin, tai sinut tapetaan”, he sanoivat. Johannes kuitenkin kieltäytyi ja ilmoitti, että ilman Kristusta ei ole pelastusta. Turkkilaiset mestasivat Johanneksen Hagia Sofian edessä olevalla aukiolla ja pyhä Johannes sai marttyyrien kunniakkaan kruunun. Tämä tapahtui vuonna 1784.