Pyhä uusmarttyyri Georgios Rapsanelainen

Pyhä Georgios syntyi aivan 1700-luvun lopulla. Hän oli kotoisin Rapsanen kylästä, joka sijaitsee Olymposvuoren juurella. Hän sai kristillisen kasvatuksen ja hänestä tuli kotikylänsä opettaja. Hänen luokallaan oli oppilaana eräs turkkilainen lapsi naapurikylästä. Opettajan lempeys ja arvokkuus vaikuttivat tähän lapseen, jonka käytös ja olemus alkoi muuttua. Lapsen vanhemmat ajattelivat tämän johtuvan kristinuskosta ja vihastuivat.

Vanhemmat raahasivat Georgioksen Tirvanoksen paššan eteen. Tämä oli Thessalian satraapin Ali Paššan sukulainen. Georgios tunnusti uskonsa rohkeasti, ja turkkilaiset alkoivat kiduttaa häntä. He panivat hänet ylikuumennettuun kylpyyn ja mursivat hänen sormensa ja jänteensä. He naulasivat hevosenkenkiä hänen jalkoihinsa ja kuljettivat häntä pitkin kaupunginkatuja. Sitten he asettivat tulikuuman rautakruunun hänen paljaalle iholleen.

Lopulta turkkilaiset sitoivat Georgioksen paaluun. He valuttivat hänen ylleen öljyä ja pikeä, minkä jälkeen he sytyttivät hänet palamaan. Kristuksen armosta kuitenkin vain hänen siteensä paloivat. Lopulta turkkilaiset mestasivat hänet. Tämä tapahtui 5. maaliskuuta 1818. Kuollessaan pyhä Georgios oli vasta kaksikymmentävuotias. Kolmen päivän ajan hänen ruumiinsa yllä oli valopilvi. Kristityt hautasivat hänet, ja hänen haudallaan tapahtuu ihmeitä vielä nykyäänkin.