Pyhä uusmarttyyri Dukas Räätäli

Pyhä Dukas eli 1500-luvulla. Hän oli kotoisin Mytilenestä, jossa hän oppi räätälin ammatin. Nuoruusvuosinaan Dukas muutti Konstantinopoliin. Siellä hän menestyi hyvin yksityisompelijana, joka valmisti rikkaille muslimeille vaatteita.

Kerran Dukaksen asiakkaana ollut korkea-arvoisen muslimivirkamiehen vaimo ihastui komeaan nuorukaiseen. Nainen yritti houkutella Dukasta haureuteen kanssaan, mutta hurskas nuorukainen kieltäytyi ja pakeni talosta päättäen, ettei koskaan palaisi sinne. Musliminainen ei kuitenkaan hyväksynyt tappiotaan. Hän seurasi Dukasta tämän työpajalle ja yritti jälleen viekoitella tätä syntiin. ”Nuorukainen, tule talooni kuten ennenkin. Mieheni on armeijassa, eikä hän välttämättä palaa”, virkamiehen vaimo sanoi Dukakselle. ”Menen kanssasi naimisiin, jos käännyt muslimiksi. Mutta tule kuitenkin talooni, vaikka pysyisitkin kristittynä”, hän jatkoi. Tämän jälkeen nainen uhkasi, että Dukas saisi maksaa hengellään, jos ei tottelisi häntä.

Kun siveellinen Dukas edelleen kieltäytyi antautumasta synnintekoon naisen kanssa, tämä vihastui nuorukaiseen. Nainen meni visiirin luo ja valehteli tälle, että kristitty Dukas oli tehnyt hänelle sopimattomia ehdotuksia. Visiiri lupasi naiselle, että Dukas joutuisi maksamaan teoistaan, koska nainen oli arvostetun sotilaan vaimo. Tämän vuoksi Dukas pidätettiin. Koska nuorukainen kieltäytyi vaihtamasta uskoaan pelastaakseen henkensä, hänet tuomittiin kuolemaan. Muslimit hakkasivat hänen ruumiinjäsenensä poikki ja jättivät hänet kuolemaan rautapiikkeihin lävistettynä. Näin pyhä Dukas siirtyi marttyyrien joukkoon. Tämä tapahtui vuonna 1564.