Pyhä uusmarttyyri Damaskinos Konstantinopolilainen

Pyhä Damaskinos oli kotoisin Konstantinopolista Galatan alueelta. Hän jäi nuorena orvoksi ja joutui huonoille teille. Välttääkseen rangaistuksen jostain tekemästään rikoksesta hän kielsi Kristuksen ja kääntyi islamiin. Myöhemmin hän tuli tuntoihinsa ja meni katumaan tekoaan Athosvuorelle. Hän vietti kaksitoista vuotta munkkina Suuren lavran luostarissa kilvoitellen ankarasti paastossa ja rukouksessa. Hän vakuuttui vähitellen siitä, että voisi hyvittää kieltämisensä ainoastaan marttyyrikilvoituksella. Patriarkka Dionysioksen vieraillessa luostarissa Damaskinos lähti hänen mukanaan Konstantinopoliin.

Konstantinopolissa Damaskinos leikkasi partansa ja hiuksensa ja pukeutui merimiehen pukuun, ettei aiheuttaisi ikävyyksiä munkkilaisuudelle. Sitten hän meni moskeijaksi muutettuun Pyhän Sofian kirkkoon, jonne kristityiltä oli pääsy kielletty, ja alkoi tehdä siellä ahkerasti ristinmerkkejä. Muslimit kyllä katsoivat häntä pitkään, mutta arvelivat, että kyseessä oli häiriintynyt henkilö eivätkä kiinnittäneet häneen huomiota. Seuraavana päivänä hän meni moskeijaan ja alkoi julistaa siellä sanomaa Kristuksesta. Silloin hänet vietiin sulttaania edustavan visiirin eteen. Kun visiiri ei saanut Damaskinosta vaikenemaan, hän tuomitsi tämän kuolemaan.

Damaskinos vietiin Fanarin kaupunginosaan, missä kreikkalaisortodoksinen patriarkaatti sijaitsee. Hänen päänsä hakattiin miekalla poikki patriarkaatin portin edessä marraskuun 13. päivänä vuonna 1681. Hänen ruumiinsa jätettiin kolmeksi päiväksi patriarkaatin eteen. Sen jälkeen hurskaat kristityt ostivat sen ja veivät Halkin saarelle, missä Jumalansynnyttäjän luostarin isät hautasivat sen juhlallisesti kirkkonsa alttariosan taakse.