Pyhä Tbeli Abuseridze

Pyhä Tbeli Abuseridze eli Georgiassa 1200-luvulla. Hänen isänsä Johannes, Ylä-Adžarian arkkiherttua, kaatui taistelussa turkkilaisia vastaan, minkä jälkeen hänen äitinsä meni luostariin nunnanimellä Katariina. Myös Tbelin veljet, Abuseri ja Bardan, olivat tunnettuja henkilöitä Georgiassa. Tbeli sai ylhäistä asemaansa vastaavan koulutuksen ja pystyi kehittämään luontaisia kykyjään. Hän jätti pysyvän jäljen Georgian kulttuurihistoriaan hymnografina, astronomina, kirkkomusiikin tuntijana ja eri alojen tutkijana. Hän rakensi kirkon suurmarttyyri Georgios Voittajan (23.4.) kunniaksi Ylä-Adžarian Khikhanin kylään ja todennäköisesti kirjoitti suuren osan teoksistaan samassa kylässä. Hänellä oli seitsemän lasta, ja testamentissaan hän toivoi perheensä tulevienkin sukupolvien asuvan samassa kylässä.

Tbelin kirjoittamat veisut pyhille Johannes Edelläkävijälle, Johannes Teologille ja Johannes Krysostomokselle osoittavat hänet hurskaaksi ja lahjakkaaksi kirkkomusiikin kirjoittajaksi. Hänen syvälliset teologiset ajatuksensa, ilmiöiden symbolinen ja mystinen ymmärtäminen, näkyvän tunteminen ja näkymättömän käsittäminen todistavat hänen olleen yhtä taitava sekä tutkijana että teologina. Hän kirjoitti myös astronomiaa ja historiaa yhdistelevän teoksen Kronikat: täydelliset kommentaarit ja säännöt, jossa hän käsittelee historian ja kronologian kysymyksiä sekä valottaa myös juliaanisen kalenterin ja kristillisen eskatologian kosmista merkitystä. Hänen kuuluisa hagiografinen teoksensa Suurmarttyyri Georgioksen uusi ihme sisältää arvokkaita historiallisia tietoja Abuseridzen suvun yrityksistä elvyttää georgialaista kulttuuria feodaaliaikana.

Kirjallisten ja tieteellisten harrastustensa ohella Tbeli toimi myös pappina ja myöhemmin mahdollisesti myös Tbetin piispana, mistä hän sai nimen Tbeli. Georgian apostolinen kirkko on lukenut Tbeli Abuseridzen pyhien joukkoon tunnustuksena hänen lukemattomista hyvistä töistään kirkon ja kansan hyväksi.