Pyhä Stefan Uroš III Dečanilainen, Serbian kuningas

Stefan oli Serbian kuninkaan pyhän Stefan Miljutinin (30.10.) poika. Hänen isänsä luuli hänen suunnittelevan salaliittoa ja antoi käskyn sokaista hänet. Stefan sai kestää muitakin perheensä aiheuttamia kärsimyksiä ja koettelemuksia. Pyhä Nikolaos ilmestyi hänelle eräänä päivänä rohkaisten häntä ja luvaten pitää huolta hänen silmistään ja palauttaa ne hänelle, kun aika koittaa.

Poliittisten vehkeilyjen takia Stefan joutui viettämään viisi vuotta karkotettuna Konstantinopolissa Pantokratorin luostarissa. Hän käänsi karkotuksen hyödykseen osallistumalla munkkien elämään. Sävyisyydellään, hyväntahtoisuudellaan, kärsivällisyydellään ja kaikkinaisella hyvyydellään hän sai osakseen heidän kunnioituksensa. Viiden vuoden kuluttua pyhä Nikolaos ilmestyi hänelle uudelleen ja sanoi: ”Olen tullut täyttämään lupaukseni.” Siunattuaan Stefanin ristinmerkillä hän kosketti tämän silmiä ja palautti niihin näön. Muutaman vuoden kuluttua luostarin igumeni vieraili Serbiassa Stefanin isän kuningas Stefan Miljutinin luona. Hän kertoi tälle Stefanin kärsivällisyydestä ja hurskaudesta verraten häntä Raamatun Jobiin. Pian tämän jälkeen isä ja poika tapasivat ja tekivät sovinnon.

Isänsä kuoleman jälkeen vuonna 1321 (tai 1322) Stefan kruunattiin Serbian kuninkaaksi. Kiitokseksi hän rakennutti nykyisen Kosovon alueelle Dečanin kirkon, joka tunnetaan bysanttilaisen taiteen helmenä ja Serbian kuningaskunnan suuruuden ajan muistomerkkinä.

Stefan joutui kestämään useita velipuolensa Konstantinin ja serkkunsa Vladislavin vehkeilyjä ja salahankkeita. Vuonna 1330 Bulgarian kuningas liittoutui Bysantin keisarin kanssa Serbiaa vastaan. Stefanin rauhanehdotukset torjuttiin, mutta hyökkääjät kokivat raskaan tappion, sillä Stefan sai heistä loistavan voiton. Pian häntä odottivat uudet koettelemukset. Zetan (nykyisen Montenegron) alueen aristokraatit yllyttivät hänen poikansa Stefan Dušanin syöksemään hänet valtaistuimelta. Pyhä Stefan vietiin vangittuna Zvenčanin linnoitukseen, missä hänet murhattiin marraskuun 11. päivänä 1331 (tai 1336). Näin hän päätti murheiden täyttämän elämänsä täällä maan päällä ja sai ikuisen kruunun taivaassa.