Pyhä Scholastica

Pyhä Scholastica oli lännen luostarilaitoksen isän pyhän Benedictuksen kaksoissisar. Hän oli veljensä veroinen kilvoittelija ja uskon sankari. Scholastica omistautui Jumalalle jo nuoruudessaan. Hän kaunisti sielunsa kaikkinaisilla hyveillä tehden siitä arvollisen asuinsijan Kristukselle.

Kun Benedictus asettui Monte Cassinoon, Scholastica jätti neitseiden yhteisön, jossa oli elänyt, ja tuli asumaan veljensä lähistölle. Benedictus omisti joka vuosi yhden päivän sisarensa tapaamiseen. He keskustelivat koko päivän jumalallisen elämän salaisuuksista ja tulevasta maailmasta, jonka autuus on luvattu hyvän kilvoituksen kilvoitelleille. Päivän päätteeksi he nauttivat pienen aterian, minkä jälkeen he hyvästelivät ja jatkoivat kilvoituksiaan kukin tahollaan.

Scholastican ohjauksessa kilvoitteli muutamia sisaria, mutta he eivät koskaan järjestäytyneet varsinaiseksi luostariksi.

Scholastican ja Benedictuksen viimeiseksi jääneessä tapaamisessa vuonna 543 Scholastica tiesi jo kuolemansa olevan lähestymässä ja pyysi Benedictusta jäämään koko yöksi hänen luokseen, jotta he voisivat jatkaa keskusteluaan. Benedictus kieltäytyi vedoten luostarinsa sääntöihin. Scholastica painoi päänsä alas ja oli hetken rukouksessa. Pian puhkesi niin raju myrsky, etteivät Benedictus ja hänen mukanaan ollut munkki voineet lähteä mihinkään. Benedictus sanoi sisarelleen: ”Sinä sait tämän aikaan!” Scholastica vastasi: ”Minä pyysin sinulta palvelusta, ja sinä kielsit sen. Kun pyysin sitä Jumalalta, Hän antoi.” He toimittivat yhdessä yöpalveluksen ja keskustelivat Jumalan valtakunnan autuudesta aamuun saakka.

Kolmen päivän kuluttua Benedictus näki keljansa ikkunasta sisarensa sielun nousevan taivaaseen kyyhkysen hahmossa. Hän kiitti Jumalaa ja lähetti munkkeja hakemaan Scholastican ruumiin, jota varten oli jo valmistettu hauta Monte Cassinon luostariin. Näin sisarusten ruumiit saivat olla kuolemassa yhdessä niin kuin heidän sielunsa olivat olleet yhtä elämässä.

Pyhä Scholastica nukkui pois vuonna 547. Hänen reliikkejään on sittemmin siirretty Le Mansiin. Pyhä Scholastica on benediktiininunnien suojelija.