Pyhä Passarion Jerusalemilainen, köyhien ruokkija ja orpojen isä

Pyhä Passarion kilvoitteli 400-luvun alussa Jerusalemin eteläpuolella pyhän Romanoksen ohjauksessa. Hän palveli apulaispiispana (khorepiskopos) Jerusalemin patriarkka Juvenalioksen (k. 458, muistopäivä 2.7.) aikana. Passarion oli tunnettu rakkaudestaan köyhiä ja orpoja kohtaan, joita varten hän perusti majatalon pyhän kaupungin itäportin lähelle. Passarion korotettiin arkkimandriitaksi, joka oli vastuussa kaikista Palestiinan munkeista, ja tässä asemassa hän rakennutti pyhän Siionin muurien sisäpuolelle suuren ja kauniin luostarin.

Kun hurskas keisari Teodosios II teki Jerusalemin kirkolle suuria lahjoituksia, osa varoista jaettiin köyhille ja osalla pystytettiin Öljymäelle suuri kultainen risti, joka toimi Pyhän kaupungin maamerkkinä yli 200 vuotta, islamilaisen vallan tuloon saakka. Jerusalemin patriarkka päätti lähettää keisarin perheelle kiitokseksi arvokkaan reliikin, ensimmäisen marttyyrin Stefanoksen oikean käden. Passarion lähti sen kanssa kohti pääkaupunkia. Kun hän saapui Kalkedoniin, autuas keisarinna Pulkheria näki samana yönä unessa pyhän Stefanoksen, joka lausui: ”Katso, rukouksesi on kuultu ja pyyntösi vastattu: minä olen tullut Kalkedoniin.” Pulkheria otti reliikin vastaan iloiten ja rakennutti sille oman pyhäkön.

Passarion oli yhdessä pyhän Hesykhios Jerusalemilaisen (28.3.) kanssa paikalla, kun arkkipiispa vihki Pyhän Euthymioksen lavran kirkon (7.5.428). Joitain kuukausia tämän jälkeen hän antoi henkensä rauhassa Jumalan käsiin. Tämä tapahtui ilmeisesti marraskuussa, mutta muistopäiväksi vakiintui 11. elokuuta.