Pyhä Paavali, Leonin piispa

Pyhä Paavali1 syntyi Britanniassa vuonna 492. Jo hyvin nuorena hän meni pyhän Germanus Auxerrelaisen oppilaan Iltudin perustamaan luostarikouluun. Siellä hän ystävystyi muun muassa pyhän Daavidin (1.3.), pyhän Samsonin (28.7.), pyhän Gildas Viisaan (29.1.), pyhän Malon (15.11.) sekä pyhä Brieucin (1.5.) kanssa.

Paavalista tuli erakko vain 16 vuoden ikäisenä. Hän asettui perheensä maille, yksinäiseen paikkaan ja kilvoitteli siellä pyrkien pääsemään lähemmäksi Jumalaa. Kuusi vuotta myöhemmin hän ja kaksitoista hänen koulutoveriaan vihittiin papeiksi.

Kun hallitsija Markus pyysi Paavalia tulemaan piispaksi kansalleen, pyhä erakko pakeni kumppaneineen Amoricaan (Bretagne). He kulkivat useissa paikoissa, kunnes asettuivat Leoniin. Pääluostarinsa he perustivat Batzin saarelle. Erään legendan mukaan alueella oli raivoisa lohikäärme, jonka pyhä mies karkotti rukouksillaan. Alueen hallitsija sekä kuningas Childebert onnistuivat suostuttelemaan nöyrän Paavalin ottamaan vastaan piispanvihkimyksen. Paavali vihittiin Leonin piispaksi, ja hänen piispanistuimensa tuli mantereella olleeseen luostariin. Paikalle kasvoi sittemmin kaupunki, jonka nimeksi tuli St. Pol de Léon.

Piispana pyhä Paavali rakennutti alueelle useita kirkkoja ja perusti luostareita. Hän myös hävitti vanhoja pakanallisia palvontapaikkoja. Kun pyhä mies oli jo iäkäs, hän asetti oman oppilaansa jatkamaan aloittamaansa lähetystyötä. Sen jälkeen hän itse vetäytyi Batzin saarelle. Siellä hän paastosi, rukoili ja valvoi innokkaasti. Pyhä Paavali nukkui kuolonuneen vuonna 572.


1 Pyhä Paavali tunnetaan myös nimillä Pol ja Aurelianus.