Pyhä Ninian, Whithornin piispa ja piktien apostoli

Pyhä Ninian oli britannialainen piispa, joka oli saanut perusteellisen uskon opetuksen Roomassa, jossa hänet oli vihitty totuuden salaisuuksiin. Hän saarnasi Jumalan sanaa eteläpiktien keskuudessa 400-luvun alussa. Hänen istuimensa oli Whithornissa Lounais-Skotlannissa, jonne hän rakennutti kauniin valkaistun kivikirkon. Tämä pyhälle Martin Toursilaiselle (k. 397) omistettu kirkko tunnettiin laajalti Valkoisen talon (Candida casa) nimellä. Luostari, joka myöhemmin lisättiin tähän kirkkoon, muodostui keskiajalla walesilaisten ja irlantilaisten munkkien tärkeäksi oppikeskukseksi.

Kun pyhä Ninian kiersi ympäri maata, hänen julistamansa Jumalan sana sai vahvistuksen monista ihmeistä, joita Jumala teki hänen kauttaan. Pyhä piispa vihki papistoa ja järjesti seurakuntaelämää, ja hänen apostolisen lähetysintonsa ansiosta usko juurtui etelän piktien parissa jo kauan ennen kuin pyhä Columba (muistopäivä 9.6.) tuli Irlannista käännyttämään pohjoisen piktejä.

Pyhä Ninian teki jatkuvasti hyvin vaivalloisia matkoja, mutta matkatessaankin hän kohotti sielunsa toistuvasti taivaallisten asioiden puoleen rukoillen, lukien tai psalmeja laulaen. Hän nukkui kuolonuneen rauhassa vuoden 432 tienoilla, ja hänen pyhä ruumiinsa asetettiin lepoon hänen kirkkoonsa Whithornissa, joka pysyi suosittuna pyhiinvaelluskohteena aina 1500-luvulle saakka.