Pyhä marttyyri Stefanida

Pyhän suurmarttyyri Viktorin kärsimyksiä oli seuraamassa 15-vuotias Stefanida (Stefanis)-niminen kristitty nainen, joka oli ollut vuoden naimisissa. Nähdessään Viktorin rohkean ja voittoisan kilvoituksen hän näki hengessään kaksi kruunua, jotka nousivat kohti taivasta. Näistä suurempi oli Viktorille, mutta pienemmän hän tunsi voivansa saada itselleen. Pyhä Stefanida alkoi ylistää Kristusta suureen ääneen.

Pyhä Stefanida haettiin sotilaskomentaja Sebastianin eteen kuulusteltavaksi. ”Mihin sinulla on kiire hylätä suloinen maailma ja aviomiehesi?” kysyi komentaja. Stefanida vastasi: ”Minä olen jo kieltänyt tämän katoavan elämän, kaiken maailmallisuuden ja himokkuuden turhana ja ohikiitävänä. Omistan mieluummin sydämeni Herralle Jeesukselle Kristukselle, sielujemme taivaalliselle ja kunniakkaalle Sulhaselle, jota odotan uskossa. Jokainen maallinen sulhanen on kuolevainen, mutta Kristus yksin on kuolematon ikuinen Ylkä, joka tekee turmeltumattomilla ja sanoinkuvaamattomilla lahjoillaan rikkaiksi kaikki Häntä rakastavat.”

Stefanidan vuolassanaisuus ärsytti sotilaskomentajaa, joka määräsi hänelle mahdollisimman inhottavan kuolintavan. Kaksi palmua taivutettiin köysien avulla alas ja pyhä Stefanida sidottiin raajoistaan niihin kiinni. Kun palmujen köydet katkaistiin ja ne singahtivat takaisin pystyyn, pyhän marttyyrin ruumis repeytyi kahtia. Näin tämä puhdas kyyhkynen sai lentää taivaaseen ja löytää levon taivaallisen Sulhasensa turmeltumattomasta hääkammiosta.