Pyhä marttyyri Ludmila, tšekkien valistaja, Tšekinmaan ruhtinatar

Pyhä Ludmila oli tšekkiläisen ruhtinas Borivojin vaimo. Slaavien valistaja piispa Metodios (11.5.) kastoi heidät molemmat. Ruhtinas ja ruhtinatar tekivät kaikkensa saadakseen kansansakin tulemaan kristityiksi. He rakensivat kirkkoja kaikkialle maahan ja huolehtivat niissä palvelevan papiston elinkustannuksista.

Kerran ollessaan metsästämässä Borivoj tutustui metsässä Ivan-nimiseen erakkoon, jonka olemassaolosta kukaan ei ollut tiennyt mitään. Ludmila halusi kovasti tavata erakon, joka vierailikin heidän luonaan muutamia kertoja. Erakon kuoltua Borivoj rakennutti kirkon hänen haudalleen. Ruhtinas Borivoj kuoli 36-vuotiaana. Ludmila otti lesken osan vastaan Jumalan tahtona kestäen menetyksensä tyynesti. Heillä oli kolme poikaa ja yksi tytär.

Ludmila jakoi omaisuutensa köyhille ja hylkäsi kaikki maalliset tavoitteet. Valtaistuimelle nousi hänen poikansa Vratislav, joka hallitsi Tšekin maata 33 vuotta. Vrastislavin jälkeen vallan peri hänen poikansa Wenceslas, joka oli saanut oppia isoäidiltään kristillisen uskon, rakkauden evankeliumiin ja sen mukaisen elämäntavan. Wenceslasin vaimo ei kuitenkaan voinut sietää pyhää Ludmilaa vaan palkkasi kaksi pajaria surmaamaan hänet.

Illan koittaessa Ludmila oli lepäämässä, kun miehet rikkoivat oven ja murtautuivat sisään. Ludmila ei nähnyt pimeässä mitään, mutta tunsi kuoleman lähestyvän ja pyysi, että saisi rukoilla. Kuolema odotti vielä hetken ja Ludmila rukoili. Sitten Ludmila lausui: ”Jos minun on kuoltava, katkaiskaa kaulani”, sillä hän tahtoi vuodattaa verensä marttyyrien tapaan. Tätä hänelle ei kuitenkaan suotu; miehet kietoivat köyden Ludmilan kaulan ympärille ja kuristivat hänet.

Pyhä Ludmila kuoli 61 vuoden iässä vuonna 920. Hänen hautansa alkoi huokua suloista tuoksua, ja öisin sen yllä hehkui selittämätöntä valoa. Ruhtinas Weceslas siirrätti hänen reliikkinsä Prahaan, jossa ne ovat nykyäänkin Pyhän Georgioksen kirkossa.