Pyhä marttyyri Eulogius Cordobalainen

Pyhä Eulogius oli kotoisin Espanjan Cordobasta. Hän eli 800-luvulla, jolloin Espanja oli muslimien hallussa. Hänen perheensä oli varakas, vaikka suku olikin menettänyt paljon omaisuuttaan muslimihallinnon aikana. Perhe oli kuitenkin pitänyt kiinni kristinuskosta, eikä ollut kääntynyt islamiin.

Eulogiuksen äiti halusi pojastaan papin, ja niin tämä lähetettiin seitsemänvuotiaana Pyhän Zoilon basilikan yhteydessä olevaan kouluun. Eulogius oli hyvin älykäs ja ahkera opiskelija, ja pian hän ohitti tiedoillaan jo opettajansakin. Niin hän alkoi etsiä itselleen uutta ohjaajaa, joka voisi auttaa häntä etenemään opinnoissaan.

Silloin Eulogius tapasi Esperaindeo-nimisen luostarin johtajan, joka tunsi erittäin hyvin kirkkoisien kirjoitukset ja latinan kielen hienoudet. Hänestä tuli nuoren Eulogiuksen opettaja, ja hän vaikutti suuresti tämän ajatteluun. Myöhemmin Eulogius vihittiin papiksi. Eulogius rukoili paljon. Hänen kerrotaan viettäneen kokonaisia öitä rukouksessa. Hän myös vieraili useissa luostareissa Cordoban laitamilla.

Vuonna 850 afrikkalaiset muslimit, jotka pitivät hallussaan Cordobaa, alkoivat vainota kristittyjä. Vainojen syynä olivat luultavasti joko eräiden kristittyjen hyökkäykset Muhammedia vastaan tai heidän pyrkimyksensä käännyttää muslimeja. Muutaman vuoden aikana Espanjan marttyyrien lukumäärä kasvoi merkittävästi.

Monien muiden pappien tavoin myös Eulogius pidätettiin. Vankeutensa aikana hän luki toisille vangituille Raamattua. Hän myös kirjoitti rohkaisevan kirjeen kahdelle kristitylle neidolle, pyhille Floralle ja Marialle (24.11.), jotka olivat myös vangittuina. Floran ja Marian vanginnut virkamies oli uhannut myydä neidot ilotaloon, jos nämä eivät luopuisi uskostaan Kristukseen. Eulogius kirjoitti heille: ”He uhkaavat teitä häpeällisellä orjuudella, mutta älkää pelätkö. Mikään ei voi koskea teidän sieluihinne, tekivätpä he ruumiillenne mitä tahansa.” Nämä kaksi neitoa mestattiin, minkä jälkeen muut vangitut vapautettiin.

Kun Cordoban metropoliitta kuoli, Eulogius valittiin hänen seuraajakseen. Eulogiusta ei kuitenkaan ehditty vihkiä piispaksi, kun hänet jo pidätettiin uudelleen. Pidätyksen syynä oli, että Eulogius oli piilotellut Lucretia-nimistä muslimineitoa, joka oli kääntynyt kristityksi. Oikeudessa Eulogiusta syytettiin Lucretian viettelemisestä ja sieppaamisesta. Hän vastasi, ettei pappi voinut kieltäytyä auttamasta apua hakevia. Hän myös sanoi, että hänen velvollisuutensa oli opettaa neidolle, että Jumala on asetettava vanhempien edelle. Pyhä Eulogius julisti rohkeasti evankeliumia ja puhui profeetta Muhammedia vastaan. Hänet määrättiin mestattavaksi. Pyhä Lucretia mestattiin neljä päivää myöhemmin. Tämä tapahtui vuonna 859.

Pyhä Eulogius haudattiin Cordobaan. Vuonna 883 hänen reliikkinsä siirrettiin Pohjois-Espanjaan Oviedon katedraaliin, jonne myös pyhän Lucretian pyhäinjäännökset vietiin. Ne ovat siellä tänäkin päivänä.