Pyhä Malo, Bretagnen apostoli

Pyhä Malo (Maclovius, Maclou, Mahou, Machutus) syntyi Lounais-Walesissa vuoden 520 tienoilla. Hänet kastoi pyhä Brendan, ja hänen suvussaan oli monia luostarikilvoittelijoita. Malo lähetettiin Irlannin luostarikouluihin oppimaan hyveitä ja tieteitä. Hän sai pappisvihkimyksen jo nuorena, ja esikuvallisuutensa tähden hänet ehdittiin valita piispaksikin, mutta hän ei halunnut vastaanottaa piispan arvoa vaan lähti muutamien munkkien kanssa purjehduskilvoitukseen. He seilasivat Britannian ympäristössä, toimittivat palveluksia ja levittivät evankeliumia pienille saarille. Kerran Malo ajoi merellä hyvän matkaa valaan selässä ratsastaen. Bretagnessa monet kääntyivät Malon vaikutuksesta kristityiksi. Hänen elämäntyönsä kunniaksi hänen nimeään kantavat yhä Saint-Malon kaupunki Ranskan rannikolla sekä Bretagnen ja Normandian välinen lahti (Golfe de Saint-Malo).

Pyhä Malo oli värikäs persoona, joka joutui usein ”karistamaan tomut jaloistaan” hankittuaan vihamiehiä. Hän tapasi laulaa psalmeja kovalla äänellä ratsastaessaan hevosella ympäri maaseutua. Monien kelttipyhien tapaan hän osasi ulkoa koko Psalttarin.

Apostoli Paavalin lailla pyhä Malo elätti itsensä evankelioimismatkoillaan omien kättensä työllä. Eräänä päivänä hän oli viinitarhassa karsimassa viiniköynnöksiä ja työtään helpottaakseen riisui viittansa. Kun hän palasi urakan lopuksi hakemaan viittaansa, pikkulintu oli muninut siihen. Pyhä Malo muisti, että Jumala pitää hyvää huolta linnuista – eihän yksikään niistä putoa maahan Isän tietämättä – ja jätti viittansa maahan, kunnes poikue oli kuoriutunut. Koko sinä aikana, jonka viitta oli maassa, siihen ei satanut.

Malo vihittiin Bretagnen Alethin ensimmäiseksi piispaksi vuonna 544. Kateelliset vihamiehet saivat karkotettua Malon, mutta kansan vaatimuksesta hän palasi myöhemmin takaisin. Pyhä Malo kuoli Archingeayssa Saintes’n lähistöllä vuosien 618 ja 621 välillä vietettyään viimeiset vuotensa yksinäisessä katumuskilvoituksessa. Pyhän Malon juhlaa on vietetty Etelä-Englannissa ja Bretagnessa. Suurin osa hänen pyhäinjäännöksistään on siirretty Saint-Maloon. Reliikkien siirron juhlapäivä on 11.7.