Pyhä Maimbod, vaeltajamunkki

Pyhä Maimbod oli irlantilainen munkki, joka kilvoitteli 800-luvulla vaellellen metsissä ja pyhillä paikoilla asettumatta minnekään. Jokapäiväisen ravintonsa saamisessa hän luotti Jumalan johdatukseen ja apuun. Maimbod lähti kotimaastaan vieraille seuduille Manner-Eurooppaan. Hän vaelteli Gallian ja Pohjois-Italian metsissä, kävi rukoilemassa pyhien haudoilla ja aina halukkaita kuuntelijoita kohdatessaan opetti heille evankeliumia. Eräs burgundilainen ylimys vakuuttui Maimbodin pyhyydestä, kestitsi häntä ja yritti turhaan saada häntä asettumaan seudulle. Kun Maimbod teki lähtöä, ylimys antoi hänelle hansikkaat muistuttamaan siitä, että Maimbod rukoilisi hänen puolestaan.

Maimbod viipyi jonkin aikaa Kaltenbrunnissa Besanconin lähistöllä. Hän julisti siellä evankeliumia pyrkien käännyttämään alueella olleita pakanoita. Kerran kun hän oli yksin rukoilemassa Domnipetran kirkossa, pakanallinen rosvojoukko hyökkäsi hänen kimppuunsa ja surmasi hänet. He luulivat löytävänsä häneltä rahaa, koska olivat nähneet hänellä kauniit hansikkaat. Tämä tapahtui tammikuun 23. päivänä vuonna 880.

Pyhä Maimbod haudattiin kirkkoon, jossa hänet oli surmattu. Kun haudalla alkoi tapahtua ihmeitä, Besanconin arkkipiispa Berengarius päätti siirtää reliikit Montbéliardiin. Siirron toteutuksesta tuli vastaamaan hänen apulaispiispansa Stefanus, koska Berengarius itse oli menettänyt näkönsä. Siirron aikana Berengariuksen silmät kuitenkin paranivat. Pian tämän jälkeen pyhän Maimbodin juhla otettiin mukaan kirkkokalenteriin. Hänen reliikkinsä olivat Montbéliardissa, kunnes protestantit tuhosivat ne 1500-luvun uskonmellakoiden aikana.