Pyhä Innocentius, Tortonan piispa

Pyhä Innocentius syntyi Tortonassa 200-luvun loppupuolella. Hänen vanhempansa olivat kristittyjä ja kasvattivat pojastaan hurskaan. Tuohon aikaan kristittyjä vainottiin, mutta Innocentiuksen vanhemmilla oli keisarillinen suojeluskirja. Sen mukaan heitä ei olisi saanut vahingoittaa millään tapaa. Suojeluskirjasta huolimatta Innocentius joutui jo nuorena kärsimään pakanoiden käsissä yhdessä vanhempiensa kanssa. Kukaan heistä ei kuitenkaan suostunut luopumaan kristinuskosta.

Innocentiuksen vanhemmat kuolivat, kun hän oli varttunut nuorukaiseksi, mikä jätti hänet lainsuojattoman asemaan. Suojeluskirja koski ainoastaan vanhempia, mutta ei lasta. Tämän vuoksi Innocentius kutsuttiin oikeusistuimen eteen. Koska nuorukainen kieltäytyi uhraamasta pakanajumalille, häntä kidutettiin ja sen jälkeen hänelle määrättiin kuolemantuomio roviolla polttamalla.

Teloituspäivää edeltävänä yönä Innocentius näki unessa isänsä, joka kehotti häntä lähtemään heti Roomaan. Herättyään Innocentius huomasi vartijoidensa nukkuvan sikeästi, minkä vuoksi hänen onnistui paeta vankilasta ja Tortonasta. Hän meni Roomaan. Siellä Rooman piispa pyhä Miltiades (311–314) otti hänet ystävällisesti vastaan.

Keisari Konstantinuksen julistettua kristinuskon hyväksytyksi uskonnoksi vuonna 313 Innocentius vihittiin Roomassa papiksi. Rooman piispanistuimelle Miltiadesta seurannut pyhä Sylvester (2.1.) vihki Innocentiuksen piispaksi vuoden 326 tienoilla. Sylvester lähetti Innocentiuksen takaisin kotikaupunkiinsa Tortonaan.

Innocentius toimi Tortonan piispana yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Tuona aikana hän levitti innokkaasti kristinuskon ilosanomaa, rakennutti kirkkoja ja muutti entisiä pakanallisia temppeleitä kristittyjen pyhäköiksi. Pyhä Innocentius nukkui kuolonuneen vuoden 350 tienoilla.