Pyhä Gertrude Nivellesläinen

Pyhä Gertrude syntyi vuoden 626 tienoilla ylimyssukuun, joka vaikutti nykyisen Belgian, Ranskan ja Luxemburgin rajatienoilla. Kun Gertrude oli kymmenen vuoden ikäinen, eräillä juhlilla alettiin suunnitella hänen ja tietyn ylimyksen pojan välistä avioliittoa. Kun Gertrudelta kysyttiin, menisikö hän naimisiin kyseisen pojan kanssa, hän vastasi ettei huolisi ketään, koska oli jo lupautunut Kristukselle.

Gertrude aloitti luostarielämän neljäntoista ikäisenä, kun hänen lähipiirinsä ylimysneidot perustivat Nivellesiin perintövarojen turvin luostarin vuonna 640. Pyhä Gertrude nousi sen johtajaksi seitsemän vuotta myöhemmin, vaikka oli vasta vähän yli kahdenkymmenen. Häntä rakastivat sisarten lisäksi niin luostarissa vierailleet pyhiinvaeltajat kuin köyhät ja muukalaisetkin. Luostarin lähipiiriin kuuluivat muun muassa irlantilaiset pyhät Foillan (31.10.) ja Ultan (2.5.).

Gertruden johtamana Nivellesin luostari kukoisti. Hän piti aina huolta siitä, että kaikkien velvollisuuksien keskelläkin hänellä oli aikaa rukoukselle ja lukemiselle. Getruden hengellisyydestä ja hänen maineestaan kertoo jotain se, että jo hänen elinaikanaan joukko merihätään joutuneita munkkeja huusi avuksi hänen nimeään ja pelastui kuolemalta.

Pyhä Gertrude oli toisille lempeä, mutta itseään kohtaan hän oli niin ankara, että kovat kilvoitukset lopulta mursivat hänen terveytensä. Pyhä Gertrude nukkui pois vuonna 659, Kristuksen tavoin ainoastaan 33 vuoden ikäisenä. Edellisenä päivänä hän oli saanut pyhältä Ultanilta viestin, jossa kerrottiin hänen nukkuvan pois huomenna. Ultan kirjoitti, että syytä pelkoon ei ollut, sillä häntä olisivat vastaanottamassa pyhä Patrik, joukko muita pyhiä ja pyhiä enkeleitä. Pyhää Gertrudia on kunnioitettu erityisesti Belgiassa, eritoten matkustavaisten ja kuolemaa tekevien suojelijana. Koska muistopäivä osuu kevään alkuun, häntä on alettu pitää myös puutarhureiden suojelijana.