Pyhä apostoli Titus, Kreetan Gortynan piispa

Pyhä apostoli Titus oli kotoisin Kreetan saarelta. Hän oli tunnetun pakanan poika, joka opiskeli hellenististä filosofiaa ja antiikin runoilijoita. Hän vietti kuitenkin hyveellistä elämää eikä antautunut paheisiin ja säilytti poikuutensa, niin kuin pyhä marttyyripiispa ja jumalankantaja Ignatios Antiokialainen (20.12.) todistaa. Siksi Herra ei jättänyt häntä ilman apuaan. Titus kuuli 20-vuotiaana unessa äänen, joka kehotti häntä luopumaan hellenistisestä viisaudesta, joka ei auttanut häntä pelastamaan sieluaan, ja etsimään mieluummin todellista viisautta, joka antaisi elämän. Vuoden ajan Titus tutki Jumalan profeettojen opetuksia. Avattuaan profeetta Jesajan kirjan 47. luvun kohdalta hän hämmästyi, koska se tuntui kuvailevan hänen omaa hengellistä tilaansa.

Kun uutiset suuren profeetan ilmestymisestä Palestiinaan ja Hänen suurista ihmeistään saavuttivat Kreetan, Tituksen setä, saaren kuvernööri, lähetti hänet paikan päälle. Tuo profeetta oli Herra Jeesus Kristus, joka tuli lihaksi Kaikkeinpyhimmästä Neitsyt Mariasta ja astui alas maailmaan ihmiskunnan lunastamiseksi synnin ikeestä. Jerusalemissa Titus näki Kristuksen, kuunteli Hänen puheitaan ja uskoi Häneen. Hän todisti Vapahtajan kärsimystä ja kuolemaa ristillä, Hänen kunniakasta ylösnousemustaan ja taivaaseenastumistaan. Helluntaina tuleva apostoli kuuli, kuinka apostolit Pyhän Hengen laskeutumisen jälkeen puhuivat eri kielillä.

Titus sai kasteen apostoli Paavalilta, ja hänestä tuli tämän läheisin oppilas, joka saattoi Paavalia lähetysmatkoilla ja hoiti tämän antamia tehtäviä. Titus oli mukana perustamassa seurakuntia ja kävi Paavalin mukana Jerusalemissa. Tituksesta tuli yksi seitsemästäkymmenestä pyhästä ja kunniakkaasta apostolista (4.1.), ja Paavali vihki hänet Kreetan piispaksi. Ennen toista vankeusaikaansa, noin vuonna 65, Paavali lähetti pastoraalisen kirjeen Titukselle, omalle hengelliselle pojalleen, saman uskon tunnustajalle.69 Kun Paavali vietiin niin kuin rikollinen Roomaan oikeudenkäyntiin keisarin eteen, Tituskin lähti Roomaan voidakseen auttaa hengellistä isäänsä.

Kun apostoli Paavali oli kärsinyt marttyyrikuoleman, Titus palasi Gortynaan, Kreetan silloiseen pääkaupunkiin. Hän kaitsi rauhallisesti laumaansa ja näki vaivaa pakanoiden valistamiseksi Kristuksen uskon valolla. Herra soi hänelle ihmeiden tekemisen lahjan. Eräässä pakanajumalatar Dianan juhlassa Titus saarnasi suurelle pakanoiden joukolle. Nähdessään, että he eivät kuunnelleet, hän rukoili Herraa näyttämään harhaan joutuneille ihmisille heidän jumaliensa olevan vääriä jumalia. Tituksen rukouksen ansiosta Dianan patsas kaatui ja hajosi palasiksi heidän nähtensä. Toisella kerralla Titus rukoili, että Herra ei sallisi Zeuksen temppelin valmistuvan, ja rakenteilla oleva temppeli romahti. Ihmeidensä avulla pyhä apostoli Titus sai monia uskomaan Kristukseen. Hän kuoli rauhassa 97 vuoden ikäisenä. Hänen kuollessaan hänen kasvonsa loistivat kuin aurinko.

Pyhästä apostoli Tituksesta tuli Kreetan oma pyhä. Hänen kuolinpaikalleen Gortynokseen rakennettiin 600-luvulla näyttävä basilika. Kun vuonna 961 arabit saatiin karkotettua Kreetalta, vapautumisen kunniaksi Herakleioniin rakennettiin loistelias Apostoli Tituksen katedraali. Venetsialaisvallan aikana se toimi roomalaiskatolisen arkkipiispan istuimena. Kun turkkilaiset valtasivat Kreetan, he muuttivat kirkon moskeijaksi ja lisäsivät siihen minareetin. Kun turkkilaiset saatiin karkotettua Kreetalta vuonna 1922, minareetti purettiin ja rakennus palautettiin kirkoksi. Myöhemmin kirkkoon saatiin myös apostoli Tituksen pääkallo, joka palautettiin Venetsiasta Kreetalle vuonna 1966.