Pihkovan pyhittäjät Vasili Mirožilainen ja Joasaf Snetogorilainen

Pyhittäjä Vasilin elämästä tiedetään ainoastaan se, että hän oli 1200-luvun lopussa igumenina vanhassa Mirožin luostarissa Pihkovan lähellä.

Pyhittäjä Joasaf oli samaan aikaan igumenina Snetogorin luostarissa, joka niin ikään oli lähellä Pihkovaa. Hän rakennutti luostariin Jumalanäidin syntymän kirkon ja munkkien keljoja. Joasaf ei kuitenkaan huolehtinut pelkästään luostarin ulkoisesta kukoistuksesta ja kasvusta vaan otti käyttöön ankaran yhteiselämään perustuvan ohjesäännön. Munkeilla ei ollut mitään henkilökohtaista omaisuutta ja kaikkien oli tyydyttävä luostarin tarjoamaan ruokaan ja vaatetukseen. Mitään turhaa ylellisyyttä ei sallittu. Rukous, itsehillintä ja työ täyttivät veljestön elämän.

Maaliskuun 4. päivänä vuonna 1299 saksalaiset hyökkäsivät molempiin kaupungin muurien ulkopuolella oleviin luostareihin. Pyhät Vasili ja Joasaf poltettiin elävältä luostariensa kirkossa yhdessä monien muiden munkkien kanssa. Heidän muistojuhlaansa alettiin viettää Pihkovassa pian heidän kuolemansa jälkeen.