Marttyyripiispa Kyriakos Jerusalemilainen ja hänen äitinsä marttyyri Anna

Pyhä Kyriakos oli syntyjään juutalainen ja nimeltään Juuda. Kun pyhä Helena tuli vuonna 326 Jerusalemiin etsimään pyhiä paikkoja ja suorittamaan rakennustöitä, Juuda sai töitä Golgatan kaivauksilta. Juuda oli juuri se työmies, joka löysi Herran pyhän ja eläväksitekevän ristin. Päästessään näkemään omin silmin tämän pelastuksemme välikappaleen avulla tapahtuneet ihmeet hän uskoi Kristukseen, otti kasteen ja sai nimekseen Kyriakos. Myöhemmin hänestä tuli Jerusalemin kirkon apulaispiispa (khorepiskopos).

Kun keisari Julianus Luopio (361–363) oli sotaretkellä persialaisia vastaan, hän sai kuulla Kyriakoksesta ja antoi pidättää tämän. Kun hän ei saanut Kyriakosta kieltämään Kristusta eikä uhraamaan epäjumalille, hän käski leikata poikki hänen oikean kätensä, ”koska se oli kirjoittanut paljon kirjeitä, jotka ovat saaneet ihmiset kieltämään jumalat”. Sen jälkeen Kyriakoksen suuhun kaadettiin lyijyä ja hänet asetettiin tulikuumalle kuparilaverille.

Kun Kyriakoksen äiti Anna kuuli, mitä oli tapahtumassa, hän kiiruhti paikalle hyvästelläkseen poikansa. Sotilaat ottivat hänetkin kiinni. Anna ripustettiin roikkumaan omista hiuksistaan ja hänet poltettiin hitaasti elävältä palavilla soihduilla. Hän antoi sielunsa Jumalalle, ja pian häntä seurasi hänen poikansa Kyriakos, joka upotettiin kiehuvaan öljyyn.