Marttyyri Konon Puutarhuri

Pyhä Konon Puutarhuri syntyi Nasaretissa. Hän eli keisari Deciuksen toimeenpaneman vainon aikana (249–251). Konon oli jo iäkäs, kun hän jätti kotimaansa ja asettui asumaan Pamfyliaan, Vähän-Aasian eteläosaan. Siellä hän vietti yksinkertaista elämää ja piti pientä puutarhaa.

Alueen maaherra Publius toimi Magydosin kaupungissa Pamfylian rannikolla. Publius määräsi, että kaikkien alueen asukkaiden tuli saapua sinne, jotta hän voisi ilmoittaa kristittyjä vastaan suunnatuista keisarillisista määräyksistä. Tämän kuullessaan kristityt pakenivat jättäen kaiken taakseen. Ainoastaan Konon jäi hylättyyn ja autioon kaupunkiin. Kaupunkiin lähetetyt sotilaat löysivät hänet kiireisenä puutarhatöistä. Konon oli hyväntahtoinen ja viaton sielultaan ja niinpä hän tervehti sotilaita sanoen: ”Terve pojat!” Vapaaehtoisesti hän lähti sotilaiden mukaan ja seurasi heitä vastustelematta maaherran asuntoon.

Sotilaat kertoivat maaherralle, että olivat kiertäneet koko kaupungin ja sen lähiöt. ”Löysimme ainoastaan tämän vanhan miehen puutarhasta. Hänen täytyy vastata kaikkien kristittyjen puolesta”, he sanoivat. Kun maaherra oli kuulustellut Kononia tämän uskosta, hän sanoi tälle: ”En pyydä sinua uhraamaan. Ota vain hieman suitsuketta, viiniä ja oksa ja sano: ’Korkein Zeus, pelasta tämä kansa!’ Sano se, enkä minä pyydä sinulta enempää. Tee se ja elä elämäsi onnellisena meidän kanssamme.” Maaherra myös nimitti kristinuskoa erheeksi ja ihmetteli, kuinka ristillä kuollutta rikollista voitiin pitää Jumalana. Hän kehotti Kononia luopumaan uskostaan tuollaiseen hulluuteen.

Pyhä marttyyri kohotti kuitenkin katseensa taivasta kohti ja nuhteli maaherraa ja hänen alaisiaan. Hän sanoi toivovansa, että hekin voisivat uskoa tuon saman hulluuden. Tämän jälkeen hän ilmoitti, että toivoi ainoastaan pääsevänsä ylistämään Kristusta kaikkien marttyyrikuoleman kärsineiden kristittyjen kanssa.

Publius raivostui. Hän käski kiduttaa Kononia tunkemalla nauloja hänen jalkoihinsa. Tämän jälkeen kiduttajat valjastivat hänet vaunujen eteen. Konon joutui vetämään vaunuja perässään kahden sotilaan piiskatessa häntä. Kidutuksen aikana pyhä marttyyri lauloi psalmeja. Lopulta hän kaatui väsymyksestä. Pyhä Konon lausui rukouksen, teki ristinmerkin ja antoi sielunsa Herran käsiin.