Marttyyri Konon Isaurialainen, Ihmeidentekijä

Pyhä Konon eli ensimmäisellä vuosisadalla. Hän syntyi Isaurian lähistöllä Betanian kylässä, jonka seurakunta oli apostoli Paavalin perustama, ja asui Binadiksen kaupungissa jonkin matkan päässä Seleukia-Trakheotiksesta (nyk. Silifke). Vuoristoisella Vähän-Aasian alueella sijaitseva Seleukia-Trakheotis oli Isaurian pääkaupunki. Kononista tuli kristitty ainutlaatuisella tavalla: ylienkeli Mikael ilmestyi hänelle ja kastoi hänet Pyhän Kolminaisuuden nimeen. Enkelivoimien johtaja itse antoi hänelle myös pyhän ehtoollisen. Myös myöhemmin pyhä ylienkeli auttoi Kononia eri tilanteissa.

Kononin vanhemmat painostivat poikansa menemään naimisiin. Ylienkeli Mikaelin innoittama Konon suostutteli Anne-vaimonsa elämään kanssaan kuin sisar. He elivät avioliitossa, mutta säilyttivät neitsyytensä ja omistivat koko elämänsä Kristukselle. Kononin pyhä elämä ja hänen sanansa tekivät vaikutuksen hänen vanhempiinsa, ja hekin kääntyivät kristityiksi.

Hieman myöhemmin Kononin vaimo ja hänen vanhempansa kuolivat. Heidät haudattuaan Konon jatkoi Herran palvelemista. Hänen puheensa ja ihmetekonsa saivat monia pakanoita uskomaan Kristukseen. Pyhä Konon eli kurinalaista luostarimaista kilvoituselämää ja sai Jumalalta kyvyn tehdä ihmeitä. Tarinan mukaan Konon sai sellaisen vallan, että saattoi käskeä demoneita orjiksi peltotöihin tai lukita muutamia demoneja suuriin astioihin, jotka hän hautasi talonsa perustuksiin.

Maaherra Magnus saapui Isauriaan toimeenpanemaan keisarin määräämän kristittyjen vainon alueella. Kun vaino alkoi, Konon oli ensimmäisten kärsijöiden joukossa. Hänet pidätettiin ja tuotiin maaherran eteen. Kononia hakattiin raa’asti, mutta hän jatkoi uskonsa julistamista ja kieltäytyi uhraamasta epäjumalille.

Kun Isaurian kristityt kuulivat Kononin kärsimyksistä, he saapuivat paikalle puolustamaan pyhää miestä, jonka puheiden vaikutuksesta monet heistä olivat kääntyneet kristityiksi. Nyt he aikoivat pelastaa Kononin, ja osalla oli mukanaan aseita. Kun maaherra ja Kononin kiduttajat näkivät ihmisjoukon tulevan, he pelästyivät ja pakenivat.

Kristityt löysivät Kononin haavoitettuna ja verisenä kidutuspaikalta ja kantoivat hänet kotiinsa. Konon olisi halunnut kuolla marttyyrina, mutta hän eli vielä kaksi vuotta. Pyhä Konon nukkui rauhassa kuolonuneen toisella vuosisadalla ja hänet haudattiin vaimonsa ja vanhempiensa viereen.

Pyhän Kononin talon paikalle rakennettiin sittemmin kirkko. Kerrotaan, että rakennustöiden aikana eräs kristitty löysi astian, jonne Konon oli sulkenut demoneita. Koska astia oli erittäin painava ja tiukasti suljettu, sen löytäjä luuli sen sisältävän kultaa. Niinpä hän avasi astian ja demonit pakenivat sieltä liekkien muodossa. Ne polttivat kaikki syttyvät materiaalit, iskivät kirkonrakentajat maahan, tuhosivat rakennusta ja asettuivat sen jälkeen raunioihin. Kristityt kutsuivat apuun pyhää Kononia ja julistivat paaston, ja pian pyhä Konon puhdistikin paikan demoneista.