Hiippakunnat

Suomen ortodoksinen kirkko muodostuu Helsingin hiippakunnasta, Kuopion ja Karjalan hiippakunnasta ja Oulun hiippakunnasta. Hiippakunnat ovat kirkolliselta asemaltaan metropoliittakuntia.

Helsingin hiippakunta

Helsingin hiippakunnan keskuspaikka on Helsinki. Hiippakunnan piispana toimii Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo (virassa vuodesta 2001). Hiippakunnassa toimii myös apulaispiispa, Haminan piispa Sergei (virassa vuodesta 2022). 

Hiippakunnassa on kolme seurakuntaa: Helsingin, Kaakkois-Suomen ja Turun ortodoksiset seurakunnat. Lisäksi hiippakunnan alueella toimii muutamia ortodoksisia yhteisöjä, mm. Pokrovan veljestö Kirkkonummella, Juliana-yhteisö Heinolassa ja Athos-säätiön ylläpitämä Luostarikeskus Panagia Lammilla.

Hiippakunnan jäsenmäärä on noin 29 000, josta valtaosa kuuluu Helsingin seurakuntaan. Eri puolilta maailmaa saapuneet maahanmuuttajat ovat tehneet hiippakunnan seurakunnista aidosti monikulttuurisia yhteisöjä.

Pääkirkko on Uspenskin katedraali Helsingissä. 

Yhteystiedot

Kuopion ja Karjalan hiippakunta

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan keskus sijaitsee Kuopiossa. Hiippakunnan piispana toimii metropoliitta Arseni. Kuopiossa toimivat myös kirkon palvelukeskus ja ortodoksinen kirkkomuseo RIISA. Joensuussa toimii lisäksi Ortodoksinen seminaari, jossa Itä-Suomen yliopistossa ortodoksista teologiaa opiskelevat suorittavat käytännön soveltavat opinnot ja liturgiset harjoitukset. 

Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan kuuluu 5 seurakuntaa: Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Saimaan ja Taipaleen seurakunnat. Hiippakuntaan kuuluvat myös Valamon ja Lintulan luostarit. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 18 700. 

Yhteystiedot

Oulun hiippakunta

Vuonna 1980 perustetun Oulun hiippakunnan keskuspaikka on Oulussa. Hiippakunnan piispana toimii metropoliitta Elia.

Oulun hiippakunnassa on kaksi seurakuntaa: Tampereen ja Pohjois-Suomen seurakunnat. Hiippakunta on maantieteellisesti kirkon suurin: se käsittää yli puolet Suomen pinta-alasta. Väkimäärältään se on kuitenkin pieni, jäseniä on noin 8500. Lapin kolttasaamelaiset, länsirannikon ruotsinkieliset ja maahanmuuttajat rikastuttavat osaltaan hiippakunnan elämää. 

Yhteystiedot