Pyhäköt

Pyhän Nikolaoksen kirkko

Nikolaoksentie 1A
77700 Rautalampi
Temppelijuhla: Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän reliikkien siirto Bariin, 9. toukokuuta.

Arkkitehti Ilmari Ahosen suunnittelema Rautalammin kirkko rakennettiin vuonna 1959 kirkonkylän keskustaan ja piispa Paavali vihki sen kirkoksi 12.6.1960. Rautalammin pyhäkkö on Ilmari Ahosen suunnittelemista keskuskupolikirkoista ainut puusta rakennettu. Kirkko pyhitettiin Lyykian Myrran arkkipiispan, Nikolaos Ihmeidentekijän reliikkien siirtämisen muistolle.

Kirkkoon saatiin keväällä 1960 taiteilija Veikko Marttisen maalaamat ikonit ja kirkon puvusto. Vuonna 1985 ikonostaasin ikonit ja kuninkaanovet uusittiin. Uudet ikonit maalasi Margit Lintu. Kirkkosalin seinillä on neljä Salmin Orusjärven kirkon ikonia. Kirkon sisäremontti tehtiin vuonna 2003 ja ulkomaalaus kesällä 2006.

Latsinmäen ortodoksinen hautausmaa sijaitsee kirkosta kahden kilometrin päässä, Talvivirrantien varressa.

Kristuksen kirkastumisen kirkko

Herralantie 120
77600 Suonenjoki
Temppelijuhla: Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkastuminen, 6. elokuuta.

 

 

Ortodoksisen seurakuntaelämän keskukseksi Suonenjoella valmistui vuonna 1957 rukoushuone eli tsasouna Ritomäelle. Rukoushuone pyhitettiin Herran kirkastumisen muistolle ja vihkimisen toimitti apulaispiispa Paavali 3-4.5.1958. Ensimmäinen jumalanpalvelus pidettiin kuitenkin jo 1.9.1957. Sen on suunnitellut arkkitehti Ilmari Ahonen. Vuonna 2007 eli 50 vuotta myöhemmin pyhäkkö remontoitiin kirkoksi. Arkkipiispa Leo toimitti kirkoksi vihkimisen 6.8.2007. Uusi kirkko sai Rautalammin ikonipiirin lahjana uuden ikonostaasin.

Kirkon alakerrassa sijaitsee keittiöllä varustettu 50 hengen seurakuntasali, jota voi vuokrata esim. muistotilaisuuksiin. Kirkon välittömässä yhteydessä sijaitsee ortodoksinen hautausmaa.

 

Pyhän profeetta Elian rukoushuone

Kirkkotie 9
72210 Tervo
Temppelijuhla: Pyhä profeetta Elia, 20. heinäkuuta.

Jälleenrakennuskaudella Tervoon ei ollut tarkoitus rakentaa valtion varoin ortodoksista rukoushuonetta, mutta paikalliset ortodoksit aloittivat oma-aloitteisesti rakennustyön vuonna 1955. Tervon tiistaiseura oli aktiivinen toimija tontin ostamisessa ja rukoushuoneen rakentamisessa. Salmin kunnan entiseltä rakennusmestarilta Johannes Brockelta saatiin piirustukset. Työtä tehtiin paljolti talkoovoimin sekä keräysvaroin ja avustuksin saadut rahatkin loppuivat kesken. Rahoitusta saatiin jälleenrakennustoimikunnalta Helsingistä lisää ja rakentaminen saatiin päätökseen vuonna 1956. Konevitsan luostari lahjoitti arvokkaat ikonit sekä kirkonkellot ja muuta kalustoa saatiin kirkkokunnalta ja Valamon luostarista.

Juhlallisen vihkimisen toimitti apulaispiispa Paavali 20-21.10.1956. Rukoushuonetta peruskorjattiin sisätilojen osalta lahjoitusvaroin vuonna 1995. Tervon rukoushuone on pyhitetty Profeetta Eliaan muistolle. Rukoshuoneen välittömässä läheisyydessä sijaitsee ortodoksinen hautausmaa.

 

Johannes Kastajan syntymän rukoushuone

Koulutie 6
72300 Vesanto
Temppelijuhla: Herran edelläkävijän Johannes Kastajan syntymä, 24. kesäkuuta.

Vesannon tsasouna rakennettiin valtion varoin jälleenrakennuslain perusteella. Rakentaminen alkoi vuonna 1958 ja rukoushuone saatin valmiiksi 22.6.1960. Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Paavali vihki rukoushuoneen 10.-11.12.1960 Johannes Kastajan syntymän muistolle. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Ilmari Ahonen. Ikonostaasin ikonit ovat peräisin Salmin Orusjärven kirkosta.

Sisäosiltaan rukoushuone on pyritty säilyttämään alkuperäisessä asussaan. Keväällä 2001 suoritettu rukoushuoneen ulkomaalaus noudatti vanhaa värisuunnitelmaa.

Ortodoksinen hautausmaa sijaitsee puolen kilometrin päässä rukoushuoneesta, uuden luterilaisen hautausmaan yhteydessä.