Uusittu ort.fi -sivusto avataan 26.3.

Sivustolla voi esiintyä käyttökatkoksia kello 10–15 välisenä aikana.

Suomen ortodoksisen kirkon ensimmäiset www-sivut julkaistiin aivan vuoden 1996 alussa. Ajankohta on oikeastaan yllättävänkin varhainen, sillä ensimmäiset suomalaiset verkkosivut julkaistiin vain kolme vuotta aiemmin, vuonna 1993. Amerikan ortodoksinen kirkko (OCA, Orthodox Church of America) ehti avata oman sivustonsa muutamia viikkoja meitä aiemmin, vuodenvaihteessa 1995–1996. Googlenkin perustamiseen meni siitä vielä parisen vuotta.

Oheisesta linkistä pääsee kurkistamaan, miltä vuoden 1996 sivusto näytti: https://web.archive.org/web/19970223060102/http://serveri.ort.fi:80/

Ort.fi -sivustoa on uudistettu kuluneiden vuosien aikana useita kertoja – viimeksi vuonna 2017. Sen jälkeen on tapahtunut paljon myös kirkon omassa mediaympäristössä. Yksi merkittävimmistä muutoksista on se, että Ort.fi -sivusto on saanut rinnalleen jatkuvasti päivittyvän journalistisen median, Aamun Koiton verkkolehden. Uudella sivustolla pyritäänkin selkiyttämään näiden kahden kanavan välistä työnjakoa. Ort.fi keskittyy tiedon tarjoamiseen Aamun Koiton julkaistessa taustoittavaa, syventävää ja vuorovaikutteista aineistoa.

Sivustouudistuksessa on toteutettu mahdollisimman suuri osa vuosien varrella esitetyistä toiveista. Esimerkiksi yhteystiedot, virkatodistuksiin liittyvä asiointi ja radio- ja tv-palvelusten ajankohdat on sijoitettu sivuille entistä näkyvämmille paikoille. Kirkko esittäytyy nyt lyhyesti aiempaa useammilla kielillä – esimerkiksi kreikaksi, viroksi, romaniaksi, ruotsiksi ja koltansaameksi. Uudelta sivustolta on myös helppo tarkistaa, minkä seurakunnan alueeseen oma asuinkunta kuuluu.

Kirkkokalenterin toiminnallisuutta ja ulkoasua on parannettu. Ennen lähinnä harmitusta aiheuttanut selaus toimii ja sekä lukukappaleet että pyhien elämäkerrat voi avata yksi kerrallaan. Kalenteriin on lisätty myös kirkkokalenteriin merkityt nimipäivätiedot. 

Sivuston uutishuoneen sisällöt on uusilla sivuilla eroteltu kolmeen eri kategoriaan. Uutistyyppinen aineisto löytyy jatkossa otsikon Ajankohtaista alta. Kirkkovuosi -otsikon alta löytyvät kirkkovuoden juhlia käsittelevät tekstit. Kolmannen kategorian muodostavat Avoimet työpaikat.

Uusi sivusto on julkaisuvaiheessa edelleen osin keskeneräinen – muutamien alaotsikoiden tekstit saattavat päivittyä sivuille vasta huhtikuun puolella. Kehitystyö jatkuu luonnollisesti julkaisun jälkeenkin, joten palaute on tervetullutta. Sivustoa koskevaa palautetta voi lähettää otsikolla viestinta@ort.fi.

Uuden sivuston julkaisu voi aiheuttaa palvelukatkoksia sivuilla tiistaina 26.3. kello 10–15 välisenä aikana. Pahoittelut tästä jo etukäteen. 

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan uusittuun ort.fi -sivustoon!