Suurlähettilästapaaminen Fanarissa

Hänen Kaikkipyhyytensä, Konstantinopolin Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos otti vastaan Turkin Suomen suurlähettilään Pirkko Hämäläisen ja arkkipiispa Leon Ekumeenisen patriarkaatin keskuksessa Fanarissa sunnuntaina 14. huhtikuuta. Tapaamisessa käytiin tärkeää keskustelua useista ajankohtaisista aiheista, mukaan lukien Turkin uskonnonvapaustilanteesta liittyen Halkin teologisen koulun avaamiseen. Lisäksi keskusteltiin Venäjän ortodoksisen kirkon ”Venäläisen maailman” käsityksistä sekä Suomen kirkollisista ja yhteiskunnallisista asioista.

Patriarkka korosti keskustelussa uskonnonvapauden ja koulutuksen tärkeyttä. Hän ilmaisi tuen Halkin teologisen koulun avaamiselle ja toivoi, että sen myötä Turkin ortodoksiset kristityt saisivat paremmat mahdollisuudet harjoittaa ja opiskella uskoaan kotimaassaan. Koulu on ollut suljettuna Turkin viranomaisten toimesta vuodesta 1971 lähtien, ja sen avaaminen on ollut pitkään Ekumeenisen patriarkaatin tavoite. Venäjän ortodoksisen kirkon toiminta, erityisesti täysimittaisen hyökkäyssodan käynnistymisen jälkeen Ukrainassa puhututti myös laajasti. Erityistä huolta herätti ”Venäläisen maailman” harhaoppinen ideologia ja se haitallisuus ortodoksiselle uskolle.

Tapaaminen osoitti Ekumeenisen patriarkaatin ja Suomen mutkattoman yhteistyön ja vuoropuhelun. Tapaaminen oli myös lämminhenkinen ja kaikki osapuolet ilmaisivat tyytyväisyytensä keskustelujen avoimuuteen. Tapaamisen päätteeksi Hänen Kaikkipyhyytensä, suurlähettiläs Hämäläinen ja arkkipiispa Leo sopivat yhteistyön ja dialogin jatkumisesta tulevaisuudessa.

Tapaamiseen osallistuivat myös ylidiakoni Andreas Salminen, teologinen sihteeri Jelisei Heikkilä ja professori Matti Tolvanen.
Suurlähettiläs Tarja Hämäläinen, patriarkka Bartolomeos ja arkkipiispa Leo yhteiskuvassa.
Teksti ja kuva: Jelisei Heikkilä