Ruotsinkielinen papin käsikirja tutuksi Helsingissä 6.–8.9. järjestettävässä seminaarissa

Ortodoksisen kirkon kirkollisten toimitusten käsikirja Euhologion on ilmestynyt ruotsiksi tänä keväänä. Rovasti Mikael Sundkvist on valinnut ja kääntänyt tekstit kreikankielisistä lähteistä. Rovasti Sergius Colliander on ollut mukana toimituskaavojen arvioimisessa.

Nyt käyttöön saatu käsikirja tarjoaa papiston käyttöön suomenkielistä Euhologionia laajemman valikoiman erilaisissa kirkollisissa toimituksissa käytettäviä rukouksia ja toimituskaavoja. Sen sivuille mahtuu koko ihmiselämä syntymästä hautaukseen ja vainajan muisteluun asti. Mukana on muun muassa adoptiolapseksi ottamisen palvelus, jonka tekstejä ei löydy suomenkielisestä Euhologionista.

Teos on vuonna 2009 alkaneen ruotsinnoshankkeen viimeinen osa. Hanketta on hallinnoinut Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö yhdessä projekstin tukiyhdistys Ekdosiksen kanssa. Laajan käännöshankkeen puitteissa on aiemmin ilmestynyt mm. ruotsinkielinen jumalanpalveluskäsikirja papeille ja diakoneille. 

Isä Mikaelin lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana teologian tohtori Carola Envall ja kielitieteilijä Monica Äikäs, jotka osallistuivat teoksen kieliasun kehittämiseen. Piispainkokous on hyväksynyt käännöstyön 23.10.2023 ja kirjan on julkaissut Kulttuurikeskus Sofia.

Suomen ruotsinkielisten ortodoksisen yhdistys, Heliga Lucias gemenskap rf, järjestää 6.–8.9. Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiloissa (Unioninkatu 39) ruotsinkielisen seminaarin, jossa tutustutaan uuden käsikirjan toimitustyöhön ja sisältöön. Seminaariin sisältyvät jumalanpalvelukset toimitetaan Kotikirkossa (Liisankatu 29). 

Seminaarin osallistumismaksu on 60 euroa ja se sisältää ohjelmaan merkityt ateriat. Ilmoittautumiset 25.8. mennessä osoitteella heligaluciasgemenskap@gmail.com. Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä mainita mahdollisista erityisruokavalioista. Lisätietoa saa samasta osoitteesta tai puhelimitse Marie-Louise Litoniukselta, 040 484 1706.

Seminaarin ohjelma

Perjantai 6.9.

16.00 Johdanto, iltapala (seurakuntasali)
17.00 Yleinen sairaanvoitelu Kotikirkossa
18.00 Rovasti Heikki Huttunen: Synnintunnustus ja sairaanvoitelu 

19.30 Pastori Teemu Toivonen: Kolivan valmistus
Illan päätteeksi pieni ehtoonjälkeinen palvelus Kotikirkossa 

Lauantai 7.9.

9.00 Aamupalvelus ja vedenpyhitys Kotikirkossa
10.30 Rovasti Mikael Sundkvist: Euhologionin toimitus- ja käännösprosessi
11.00 Rovasti Mikael Sundkvist: Kasteen sakramentti ja kodinpyhitys

12.30 Lounastauko
14.00 Pastori Joosef Vola: Elämän päättymiseen liittyvät rukoukset ja toimitukset, vainajan muistelu

15.30 Kahvitauko
16.00 Yleinen panihida, kolivan syöminen
17.30 Päivällinen

18.30 Pastori Teemu Toivonen: Avioliittoon vihkiminen
19.30 Iltarukoukset Kotikirkossa

Sunnuntai 8.9.
9.00 Aamupalvelus ja liturgia Kotikirkossa
11.30 Lounas 

12.30 Rovasti Mikael Sundkvist: Muut Euhologionin rukoukset
14.00 Matkallelähtörukoukset
14.30 Päätöskahvi