RIISAsan kesänäyttely esittelee 24 rajan taakse jäänyttä kirkkoa

Yksityiskohta Terijoen kirkon pienoismallista.
Yksityiskohta Terijoen kirkon pienoismallista. Kuva: Joni Ylimäki / RIISA

Kuopiossa sijaitseva Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA avaa kesän ajaksi 24 pienoismallista rakentuvan Pieni kirkkokierros -pienoismallinäyttelyn. Pienoismallien esikuvat ovat ortodoksisia kirkkoja ja rukoushuoneita alueilta, jotka Suomi menetti Neuvostoliitolle Moskovan rauhansopimuksessa 1944. Mukana on edelleen olemassa olevia kirkkoja, mutta myös niitä, jotka ovat jo pitkään olleet raunioina.

Nyt esillä olevat pienoismallit edustavat erilaisia arkkitehtuurityylejä tai niiden yhdistelmiä. Rakennuksissa on yhdistelty esimerkiksi klassismia ja barokkia sekä venäläistä ja bysanttilaista tyyliä. Joissain tapauksissa ortodoksinen kirkkorakennus oli hyvin samankaltainen kuin paikkakunnan luterilainen kirkko.

Näyttelyn pienoismallit on valikoitu niiden ainutlaatuisen arkkitehtuurin, muutoin kauniin ulkonäön tai maisemoinnin perusteella. Pienoismallit on teettänyt Iisalmessa toiminut Evakko Säätiö ja ne on valmistanut mikkeliläinen Malliakopio Ky. RIISA on saanut pienoismallit kokoelmiinsa lahjoituksena Kuopion ortodoksiselta seurakunnalta. Pienoismallit on rakennettu mittakaavassa 1:100.

Pieni kirkkokierros RIISAssa 15.6.–31.8.2024.
Museo on avoinna kesäaikaan tiistaista sunnuntaihin klo 10–17.