Piispa Sergei uskontodialogimatkalla Omanissa

Haminan piispa Sergei osallistui 13.–20.4. Helsingin evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän järjestämään ja kustantamaan uskontodialogiseminaariin Omanissa. Matkan tavoitteena oli löytää keinoja uskontodialogin edistämiseen Helsingissä.

Seminaari järjestettiin kristillisessä Al Amana -keskuksessa Omanin pääkaupunki Muscatissa.

1980-luvulla perustettu Al Amana -keskus on ainutlaatuinen uskontojen väliseen vuoropuheluun ja rauhan rakentamiseen keskittynyt ekumeeninen järjestö Arabian niemimaalla. Keskuksen arabiankielinen nimi tarkoittaa ”suuntana luottamus” ja sen tehtävänä on tukea kristittyjen ja muslimien välistä vuoropuhelua. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä länsimaisen ja islamilaisen maailmankatsomuksen välillä.

Luentojen ja keskustelujen lisäksi matkan ohjelmaan sisältyi paljon merkittäviä tapaamisia.

– Tutustuimme sekä kirkkoihin että muiden uskontojen pyhäköihin ja toimitimme jumalanpalvelukset kunkin oman uskonnon temppeleissä. Vierailimme lisäksi sekä Omanin ulkoministeriössä että uskontoasiainministeriössä, kertoo piispa Sergei.

Kristityt kirkot sijaitsevat Muscatissa yhteisellä kampuksella.

– Oman on islamilainen valtio ja kirkot on sijoitettu pääkaupungissa yhteen aidattuun kortteliin. Mitään uskonnollisia symboleja – esimerkiksi ristejä – ei saa olla näkyvillä eikä jumalanpalveluksiin sisältyviä ristisaattoja saa järjestää kirkkojen ulkopuolella.

Islamin vaikutus näkyy myös viikkorytmissä: koska perjantai on muslimien pyhäpäivä, myös kristilliset kirkot toimittavat sunnuntain jumalanpalvelukset perjantaisin, jolloin ihmisillä on vapaapäivä.

Paikalliset ortodoksit kuuluvat Antiokian patriarkaatin alaisuuteen. Piispa Sergei toimitti perjantaina 19.4. yhdessä arkkimandriitta Dimitrios Mansourin kanssa Maria Egyptiläisen sunnuntain liturgian Pyhän Arethaksen kirkossa Bagdadin ja Kuwaitin metropoliitta Ghattasin siunauksella.

– Nelisen vuotta sitten valmistuneen kirkon yhteisöön kuuluu noin 130 perhettä. Nytkin palvelukseen osallistui suuri joukko lapsia. Kuoro oli erinomainen ja palvelus toimitettiin pääosin arabiaksi, osin myös englanniksi ja tällä kertaa myös suomeksi.

Matkalle osallistuivat myös Helsingin islamilaisen yhteisön imaami Mohammed Alshaar, yhteisen seurakuntatyön johtaja Stefan Forsén, piispa Raimo Goyarrola, erityisavustaja Satu Huttunen, Suomen Lähetysseuran vaikuttamistoiminnan johtaja Laura Häkli, piispa Teemu Laajasalo, erityisavustaja Simo Lemmetyinen, Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik, seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki, kirkkoherra Maika Vuori ja kirkkoherra Päivi Vähäkangas.

Piispa Sergei ja arkkimandriitta Dimitrios Mansour muutamien paikallisen seurakunnan jäsenten kanssa Pyhän Arethaksen kirkossa liturgian jälkeen 19.4.2024.
Piispa Sergei ja arkkimandriitta Dimitrios Mansour muutamien paikallisen seurakunnan jäsenten kanssa Pyhän Arethaksen kirkossa liturgian jälkeen 19.4.2024.