Pentti Saarikoski -päivistä vuosittainen tapahtuma Valamoon

Valamon luostari oli kirjailija Pentti Saarikoskelle tärkeä paikka hänen elämänsä viimeisinä vuosina ja Valamon hautausmaalta löytyy myös hänen viimeinen leposijansa.

Valamon opisto on järjestänyt vuosien varrella useita Saarikosken merkkivuosiin liittyviä seminaareja. Nyt opisto aikoo vakiinnuttaa ohjelmaansa vuosittaisen kirjallisuustapahtuman, joka kantaa runoilijamestarin nimeä.

Pentti Saarikoski -päivät järjestettiin ensi kertaa jo viime kesänä. Idea tapahtumasta syntyi, kun kulttuuritoimija ja suuri Saarikoski -fani Kusti Tasken otti yhteyttä opistoon. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 16.–17.8. ja ohjelma on viime vuoden tapaan tuotettu yhteistyössä Kulttuuri Taskenin kanssa. 

– Mielestämme aiheita tuleviin tapahtumiin riittää, sillä Saarikosken tuotantoa voidaan käsitellä monesta näkövinkkelistä. Ensi vuonna teemana on esimerkiksi Saarikosken naiskuva, paljastaa Valamon opiston rehtori Sirpa Koriala.

Tänä vuonna tapahtuman teemana ovat laululyriikat. Muusikko ja kirjailija Pelle Miljoona esiintyy, kertoo ja keskustelee kävijöiden kanssa teksteistä ja laululyriikoista. Runoilija, esseisti ja kääntäjä Suvi Valli pohtii, miltä Saarikosken sukupuolitematiikka näyttää #metoo-aikana. Kirjailija Jouni Tossavaisen aiheena on Saarikosken Hämärän tanssit -runokokoleman draamallisuusRunoilija, kääntäjä ja kustantaja Seppo Lahtinen puhuu runouden suomentamisesta, kirjoittamisesta ja Kustannusosakeyhtiö Sammakon runokirjoista vuosilta 1996-2024. Kirjailija Heikki Kännö esitelmöi arvostetuista ja palkituista romaaneistaan Kädet (2024), Ihmishämärä (2022), Runoilija (2020), Sömnö (2018) ja Mehiläistie (2017). Hän puhuu myös germaanien ja kreikkalaisten mytologioista, saksalaisesta filosofiasta, sekä omasta suhteestaan runoilija Pentti Saarikosken tuotantoon. Kirjailija ja saksofonisti Risto Oikarinen valaisee metaforien merkitystä runoilijan työssä ja uskonnollisessa kielenkäytössä. Luennon kruunaa Oikarisen runo-saksofoniesitys, jossa käsitteet ja äänteet muuttuvat musiikiksi.

Ohjelma alkaa perjantaina 16.8. kello 9, tapahtuman hintaan sisältyy myös edellisen yön majoittuminen.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset (2.8. mennessä) osoitteella kurssit@valamo.fi tai puhelimitse numeroon 017 570 1810.