Luostareiden elämä vilkastuu kesän matkailukauden alkaessa

Pyhän Nikolaoksen tsasouna Valamossa.
Pyhän Nikolaoksen tsasouna Valamon luostarin laivarannassa. Kuva: Martinus Markoff.

Heinävedellä sijaitsevissa Valamon ja Lintulan luostareissa oloudutaan taas kesäaikatauluihin. Muutokset näkyvät molempien luostareiden jumalanpalveluskalenterissa ja myös matkailupalvelut ovat laajimmillaan 1.6.–31.8. välisenä aikana. Molemmat luostarit toivottavat vieraat lämpimästi tervetulleiksi!

Jumalanpalvelukset

Valamossa toimitetaan kesällä luostarin ympärivuotisten päivittäisten jumalanpalvelusten lisäksi lähes päivittäin moleben eli rukouspalvelus kello 12. Viime vuosina kesäaika on näkynyt myös siinä, että perjantai-illan ja lauantaiaamun palvelukset on toimitettu pääkirkon sijaan vanhassa kirkossa.

Aiemmin kesäaikatauluun on siirrytty vasta kesäkuun puolivälissä ja ”talviaikaan” on palattu jo elokuun puolivälissä. Tänä vuonna luostari pidentää kesäkautta niin, että sekä molebenit että vanhan kirkon palvelukset alkavat jo kesäkuun alusta ja jatkuvat elokuun loppuun.

Molebenit toimitetaan Valamon pääkirkossa maanantaista perjantaihin ja vanhassa kirkossa lauantaisin ja sunnuntaisin. Maanantaisin ja torstaisin toimitetaan pääsääntöisesti moleben Jumalansynnyttäjän Valamolaiselle ikonille, tiistaisin ja perjantaisin Jumalansynnyttäjän Konevitsalaiselle ikonille ja keskiviikkoisin pyhittäjä Johannes Valamolaiselle. Lauantaisin on moleben kaikille Valamon pyhille ja sunnuntaisin pyhittäjäisille Sergeille ja Hermanille. Kesään mahtuu myös muutamia juhlapäiviä, jolloin moleben jää kokonaan pois.

Valamon pääkirkko on avoinna 1.6.-31.8. päivittäin kello 10–17.

Lintulan luostarissa päivittäiset jumalanpalvelusaikataulut muuttuvat 1.6.–31.8. väliseksi ajaksi niin, että talvisin kello 17 alkava iltapalvelus siirtyy alkamaan kello 18 ja sen jälkeen tiistai-iltaisin toimitettava akatistos Jumalansynnyttäjälle toimitetaan pääkirkon sijaan hautausmaan tsasounassa vasta kello 20.30.

Opastetut kierrokset

Molempiin luostareihin voi halutessaan tutustua myös oppaan johdolla – tosin Lintulassa opastusryhmän koko on vähintään 10 henkeä.

Lintulassa kirkossa pidettävät opastukset tilataan etukäteen numerosta 040 485 7603 tai osoitteesta lintulan.luostari@ort.fi. Opastuksen hinta on 6 euroa / hlö. Opastuksen voi tilata suomeksi, englanniksi tai venäjäksi. Ryhmät voivat tilata etukäteen myös kahvit tai keittolounaan numerosta 040 485 7558.

Valamossa opastettuja luostarikierroksia järjestetään kesä-elokuussa päivittäin. Maanantaista lauantaihin kierroksia on kaksi, kello 10 ja 14, sunnuntaisin ja kirkollisina juhlapäivinä kierros käynnistyy kello 14. Kierroksen hinta on 10 euroa / hlö (alle 4-vuotiaat 5 euroa).

Valamossa voi tutustua myös luostarin viinehtimöön, hautausmaahan tai luostarin lampaisiin ja niiden hoitoon. Lue erityiskierroksista lisää täältä: https://valamo.fi/vierailut/opastukset

Majoituspalvelut

Valamossa majoituspalvelut toimivat ympäri vuoden. Tarjolla on erilaisia majoitusvaihtoehtoja vierasmajasta hotellihuoneeseen asti. Kesän vilkkaimpana aikana 21.6.–10.8. vastaanotto palvelee kuitenkin vieraita päivittäin tavallista pidempään, kello 20 saakka.

Kesäkuun alussa ja elokuun lopussa Valamon vastaanotto on avoinna sunnuntaista torstaihin kello 9–16, perjantaisin ja lauantaisin kello 9–18. Tiedustelut ja varaukset: myyntipalvelu@valamo.fi tai puh. 017 570 1810.

Lintulassa vanhasta riihestä majoituskäyttöön vuonna 1979 remontoitu vierasmaja Antonina palvelee vieraita kesäkuun alusta elokuun loppuun. Vierasmajan yläkerrassa on kolme 1-3 hengen huonetta ja alakerrassa kaksi 2 hengen huonetta. Lisäksi alakerrassa on yhteiskäytössä oleva tupa, jossa on asukkaiden käytössä jääkaappi, mikroaaltouuni ja kahvinkeitin. Alakerrassa on kaksi WC:tä ja kaksi suihkua. Tiedustelut ja varaukset: nunna.nektaria@ort.fi tai 040 485 7570.

Ostokset

Valamon matkamuistomyymälä Tuohus ja viinimyymälä palvelevat vieraita koko kesän vastaanoton aukioloaikojen mukaisesti.

Lintulan luostarin matkamuistomyymälä sijaitsee kynttilätehtaan yläkerrassa, portista tullessa vasemmalla. Myymälä on kesä-elokuussa auki päivittäin kello 10–17.

Ravintola- ja kahvilapalvelut

Valamon kahvila-ravintola Trapesa on kesä-elokuussa auki päivittäin klo 7.30-21. Noutopöydän vaihtuva menu on tarjolla kello 11–19.

Valamon kesään kuuluu myös valamolainen teepöytä, joka katetaan Trapesan keltaiseen kabinettiin joka ilta 21.6.–10.8. välisenä aikana. Teepöytä on tarjolla klo 18.30–20.30.

Valamon viinitupa palvelee vieraita 21.6.–10.8. välisenä aikana tiistaista lauantaihin klo 19–23.

Lintulan luostarin kahvio on kartanorakennuksen remontista huolimatta avoinna kesä-elokuussa päivittäin klo 10-17. Ryhmille on tilauksesta tarjolla myös keittolounasta. Lounaan ja/tai kahvit voi tilata ryhmille numerosta 040 485 7558.

Kulttuuri

Valamon luostarissa on oma pieni museo, joka on avoinna päivittäin kello 10-17.

Luostarin kirjasto on kohde, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla luostarissa käydessä. Muun nähtävän lisäksi kirjastossa on vuoden loppuun asti esillä Valamon Ystävät 50 vuotta -juhlanäyttely, johon voi tutustua kirjaston aukioloaikoina, kesä-elokuussa maanantaista lauantaihin klo 12–15.

Valamon kulttuurikeskuksessa on esillä näyttely Taivaallista valoa, jossa Petri Ala-Maunuksen maalaukset kohtaavat Valamon ja Riisan kokoelmissa olevien ikonien enkelit. Näyttely on avoinna päivittäin kello 10–17.

Museon ja kulttuurikeskuksen näyttelyihin on 10 euron pääsymaksu.

Valamossa järjestetään varsinkin kesäaikaan myös konsertteja. Kannattaa seurata luostarin ilmoittelua!