Johannes Teologin Laulajat konsertoivat Joensuussa 25.4. ja Valamossa 28.4.

Itä-Suomen yliopiston ortodoksinen kuoro, Johannes Teologin Laulajat konsertoi  huhtikuussa Joensuussa ja Valamon luostarissa. Konsertin teemana on ilo.

Juhla on aina ilon aihe, mutta niin on oikeastaan koko ortodoksisen kirkkomusiikin maailma. Elämme kirkkovuoden riemullisinta ja laulun täyttämää pääsiäisen aikaa, vietämme laulaen eri juhla-aikoja pitkin vuotta ja elämme mukana ihmisten ilon hetkinä – silloinkin laulaen. Ilon aihe on myös mahdollisuus myötäelää laulaen elämän koettelemusten keskellä. Ilon aihe on myös hyvä musiikki itsessään.

Kuorolla tuli kuluneen lukuvuoden aikana täyteen 35 vuotta, mitä juhlistaakseen se tilasi uutta musiikkia ohjelmistoonsa. Konsertissa kuullaan kaksi ukrainalaissyntyisen säveltäjä Tetiana Jashvilin tilausteosta, Ehtooveisu ja Tropari Johannes Teologille, jotka on sävelletty suomenkieliseen tekstiin. Näiden lisäksi ohjelmassa on myös Suomen kantaesitys ukrainankielisestä psalmista Kiittäkää Herran nimeä.

Jashvili on koulutukseltaan säveltäjä ja musiikinteoreetikko sekä oopperalaulaja. Sävellysten musiikillinen kieli on ilmaisuvoimaista, harmonisesti vaikuttavaa ja melodisesti elävää. Säveltäjä saapuu myös kuoron vieraaksi.

Konsertin ohjelmistossa on myös paljon suomalaista ortodoksista musiikkia kirkkovuoden eri ajoilta. Säveltäjänimiä ovat mm. Leonid Bashmakov, Mikko Sidoroff, Peter Mirolybov ja joensuulainen kanttori, dir.cant. Aleksi Suikkanen.

Ohjelman päättää tammikuussa pois nukkuneen brittisäveltäjä Ivan Moodyn musiikki. Moody oli kuoron pitkäaikainen ystävä ja musiikillinen kumppani, joka kirjoitti kuorolle laajan kokoelman uutta ortodoksista musiikkia. Hän toimi myös kirkkomusiikin professorina Joensuussa reilu vuosikymmen sitten sekä oli Joensuussa kotipaikkaansa pitävän kansainvälisen ortodoksisen kirkkomusiikkiseura ISOCM:n perustaja sekä puheenjohtaja.

Konserteissa solisteina laulavat joensuulaiset Sanna Riissanen ja Minna Bovellan-Järvinen (sopraano) sekä Aleksi Suikkanen (baritoni).

Konsertteihin on vapaa pääsy.

Johannes Teologin laulajat: Ilo
Joensuun evankelis-luterilainen kirkko torstai 25.4. klo 18
Valamon luostari sunnuntai 28.4. klo 12.30 (konsertti on osa Valamon Ystävät ry:n 50-vuotisjuhlallisuuksia)