Euroopan kirkkojen konferenssin johtoa vierailulla Ukrainassa

Euroopan kirkkojen konferenssin (Conference of European Churches, CEC) delegaatio vierailee Ukrainassa 7.–11.4. konferenssin presidentin, Thyateiran ja Iso-Britannian arkkipiispa Nikitaksen johdolla. Matkalle osallistuu myös konferenssin hallitukseen viime kesäkuussa valittu TM Maria Mountraki Suomen ortodoksisesta kirkosta. Toinen Suomesta matkalle osallistuva  edustaja on asiantuntija Riikka Porkola Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Matkan tavoitteena on tutustua tarkemmin Ukrainan kirkolliseen tilanteeseen ja neuvostoon, joka pyrkii toimimaan Ukrainan eri kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen välisenä yhteistyöelimenä. Lisäksi delegaatio tutustuu valtiohallinnon eri toimijoihin ja käy keskusteluja Euroopan kirkkojen konferenssin P2P-aloitteesta (Pathways to Peace).

Vierailun aikana kuullaan eri kirkkojen ja yhteisöjen kokemuksista sodan aikana. Delegaatio todistaa omin silmin sodan aiheuttamaa hävitystä ja ilmaisee Euroopan kirkkojen konferenssin ja sen jäsenkirkkojen vakaan tahdon seistä Ukrainan kansan ja kirkkojen rinnalla sodan yhä jatkuessa.

CEC julkaisi vierailun alla Maria Mountrakin englanninkielisen haastattelun. Haastattelijana konferenssin viestintäasiantuntija Naveen Qayyum: