Einojuhani Rautavaaran Vigilia kuultavissa Helsingissä 23.5.

Kamarikuoro Kaamos ja Somnium Ensemble esittävät torstaina 23.5. Helsingissä Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) teoksen Vigilia. Konsertti alkaa kello 19, teosesittely kello 18.15.

Vigilia (1971–1972/1997) on Rautavaaran kuorotuotannon pääteoksia. Teos syntyi Suomen ortodoksisen kirkon tilaustyönä ja sen ns. vaihtuvat tekstit kuuluvat pyhän Johannes Edelläkävijän mestauksen muistopäivään.

Säveltäessään ortodoksista vigiliaa Rautavaara tavoitteli yhteyttä muinaiseen bysanttilaiseen traditioon samalla modernin kuoromusiikin keinoja käyttäen. Vaikuttimena oli lapsuudenkokemus Valamon luostarista ennen talvisotaa, mutta myös tuotannon läpäisevä kiinnostus hengelliseen mystiikkaan.

Rautavaara vertasi itse teosta mosaiikkikuvaan: ”Sen keskellä nähdään kaksi hahmoa, Johannes Kastaja sekä Jumalansynnyttäjä Neitsyt, heidän ympärillään apostolinen seurakunta ja periferiassa vihdoin – ekumeenisen mysteerin kautta – kristikunta ja koko länsimainen kulttuuri.

Kuoroa ja solisteja johtavat Elisa Huovinen ja Visa Yrjölä. Solisteina laulavat Niall Chorell (tenori), Tuukka Haapaniemi (basso), Helianna Herkkola (sopraano), Elisabet Petsalo (altto) ja Sampo Haapaniemi (baritoni).

Kamarikuoro Kaamos ja Somnium Ensemble: Einojuhani Rautavaaran Vigilia
Torstaina 23.5.2024 klo 19, teosesittely klo 18.15
Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3, Helsinki
Liput 30 / 20 € (opiskelija, eläkeläinen, työtön, lapsi, varusmies- tai siviilipalvelusta suorittava) ovelta
tai Holvi-verkkokaupasta.