Pyhäköt

Profeetta Elian kirkko

Kirkkopuistonkatu 28, Iisalmi

Arkkitehti Ilmari Ahosen suunnitteleman profeetta Elian kirkon vihki 16.6.1957 arkkipiispa Paavali, ja se toimii Iisalmen ortodoksisen seurakunnan pääkirkkona. Sen ikonostaasi on peräisin Suistamon Pyhän Nikolaoksen kirkosta.

Kirkkoon on maalannut Vladimir Loupanov ja Vasili Feodorov vuosina 1994-1995 vanhavenäläistyyliset freskot. Maalaustyössä on noudatettu 1100-1300 luvuilla yleistynyttä slaavilaista maalaustyyliä. Kirkossa oli aikaisemmin neljä isoa maalausta Korpiselän pyhän Nikolaoksen kirkosta, jotka on nyt varastoitu kirkon parvelle.

Kirkon ikonostaasin on veistänyt bulgarialainen Jordan Ivanov ja se on valmistunut vuonna 2000. Ikonostaasin esikuva on bulgarialaisen Rilan luostarin pääkirkon ikonostaasi. Sen on kullannut Olga Grigorijeva.

Kirkon sivuikkunoissa olevat lasimaalaukset on valmistanut Viktor Nikitenko.

Pyhän profeetta Elian kirkossa on uskovien kumarrettavana pyhien Aleksanteri Syväriläisen, Martiri Zelenetsiläisen, Eythimios Ivironilaisen ja Luukas Krimiläisen pyhäinjäännökset.

Säännölliset jumalanpalvelukset: vähintään kolmen viikon välein

Kirkon temppelijuhlaa vietetään 20. heinäkuuta, pyhän profeetta Elian päivänä.

Apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna

Vankilantie 52 A, Sukeva

Sonkajärven Sukevan kylällä sijaitsevan pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasounan on suunnitellut arkkitehti Ilmari Ahonen. Tsasounan vihki käyttöön 18.9.1960 arkkipiispa Paavali. Sen ikonostaasin on maalannut Martha Neiglick-Platonoff. Sukevan tsasouna on täysin alkuperäisessä, jälleenrakennuskauden aikaisessa kunnossa. Tsasounan välittömässä läheisyydessä sijaitsee ortodoksinen hautausmaa.

Pyhäkön temppelijuhlaa vietetään 28.kesäkuuta, pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin juhlana.

Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tsasouna

Lepokankaantie 6, Sonkajärvi

Arkkitehti Ilmari Ahosen suunnitteleman rukoushuoneen vihki käyttöön 1.10.1961 arkkipiispa Paavali. Tsasouna sijaitsee Sonkajärven keskustassa, aivan kunnantalon vieressä.

Sonkajärven rukoushuoneessa toteutettiin talkootyönä ja lahjoitusten turvin sisätilojen remontti vuoden 2004 aikana. Rukoushuoneen ikonostaasin suunnitteli arkkitehti Sakari Siitonen ja Oulun ikoninmaalauskerho maalasi lahjoituksena uudet ikonit.

Tsasounan temppelijuhlaa vietetään 15. elokuuta, Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkumisen juhlana.

Kaikkien pyhien kirkko

Pekka Halosentie 18, Lapinlahti

Arkkitehti Ilmari Ahosen suunnitteleman Kaikkien Pyhien rukoushuoneen vihki käyttöön 2.8.1959 arkkipiispa Paavali. Rukoushuoneen vihki kirkoksi 6.9.1987 piispa Tiihon. Kirkon alkuperäinen kellotapuli korvattiin liekkikupolilla pyhäkön 50-vuotisjuhlavuonna 2009. Lapinlahden kirkon ikonostaasin on maalannut Martha Neiglick-Platonoff ja siellä on myös useita Joensuun piispa Arsenin maalaamia ikoneita.

Kirkon temppelijuhlaa vietetään Helluntain jälkeisenä sunnuntaina, joka riippuu pääsiäisen ajankohdasta.

Pyhän Kolminaisuuden tsasouna

Alapitkäntie 14, Alapitkä

Arkkitehti Kai Englundin suunnitteleman Pyhän Kolminaisuuden rukoushuoneen vihki kirkkoherra Aleksanteri Ryttyläinen 8.6.1952. Rukoushuone tehtiin Alapitkälle muuttaneiden evakkojen talkootyönä, ja se on ensimmäinen sotien jälkeen Iisalmen seurakunnan alueelle rakennettu ortodoksinen pyhäkkö. Tsasounan alttaripäädyssä olevan deesis-ikoniryhmän on maalannut Joensuun piispa Arseni.

Temppelijuhlaa vietetään helluntaina, joka riippuu pääsiäisen ajankohdasta.

Pyhän Nikolaoksen tsasouna

Latokankaantie 83, Salahmi

Vieremän Salahmin kylällä sijaitsevan arkkitehti Ilmari Ahosen suunnitteleman rukoushuoneen vihki käyttöön 22.10.1961 arkkipiispa Paavali.

Tsasouna remontoitiin vuosina 2005-2006 arkkitehti Sakari Siitosen suunnitelmien mukaan. Sen ikonostaasin on maalannut Helge Dahlman. Tsasounasta kilometri pohjoiseen sijaitsee Salahmin ortodoksinen hautausmaa.

Tsasounan temppelijuhlaa vietetään 9. toukokuuta, p. Nikolaos Ihmeidentekijän pyhäinjäännösten Bariin siirtämisen juhlana.

Pyhän Nikolaoksen kirkko

Niemistenkatu 6, Kiuruvesi

Kiuruveden pyhän Nikolaoksen kirkko rakennettiin apteekiksi vuonna 1918 ja se ostettiin Kiuruveden ortodoksiselle seurakunnalle vuonna 1951. Muutostöiden jälkeen sen vihki kirkoksi arkkipiispa Paavali vuonna 1957. Kirkon ikonostaasi on entinen Korpiselän pyhän Nikolaoksen kirkon ikonostaasi. Nykyisessä seurakuntasalissa kirkon itäpäädyssä sijaitsi aiemmin Kiuruveden ortodoksisen seurakunnan pappila.

Kiuruveden kirkkoon on maalattu uusbysanttilaisia ikonifreskoja vuodesta 1982 alkaen.

Kirkon temppelijuhlaa vietetään 6. joulukuuta, pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän muistopäivänä.

Kristuksen kirkastumisen kirkko

Jokikyläntie 7, Nivala

Iisalmi–Ylivieska-tien varrella Nivalan Karvoskylässä sijaitsevan kirkon on suunnitellut arkkitehti Ilmari Ahonen.

Rukoushuone valmistui vuonna 1961 ja sen vihki arkkipiispa Paavali elokuussa 1962. Rukoushuonetta remontoitiin ja laajennettiin laajasti vuosina 2001-2007, jolloin siihen tehtiin saniteettitilat sekä keittiö. Metropoliitta Panteleimon vihki rukoushuoneen kirkoksi 6.8.2007. Sen alkuperäisen ikonostaasin on maalannut Helge Dahlman, mutta nykyisen ikonostaasin vuodelta 2007 on maalannut Elli Tiittanen. Dahlmanin maalaama ikonostaasi on lahjoitettu osaksi kirkkomuseo Riisan kokoelmia.

Kirkon temppelijuhlaa vietetään 6. elokuuta, Kristuksen kirkastumisen juhlana

Pyhän Profeetta Elian rukoushuone

Vesitornintie 15, Pyhäsalmi

Arkkitehti Ilmari Ahosen suunnittelema rukoushuone on valmistunut vuonna 1962, ja arkkipiispa Paavali vihki sen käyttöön 20.5.1962. Sen ikonostaasin on maalannut Helge Dahlman.

Vuonna 1991 tehtiin suuri remontti, jolloin entisen ruumishuoneen tilalle rakennettiin pienehkö keittiötila ja wc. Tsasounaa remontoitiin myös vuonna 2007, jolloin sieltä poistettiin pönttöuuni.

Tsasounan temppelijuhlaa vietetään pyhän profeetta Elian juhlan (20. heinäkuuta) jälkeisenä sunnuntaina.

Neitsyt Marian syntymän rukoushuone

Kytökyläntie 724, Haapavesi

Haapaveden keskustasta 8 kilometriä Kärsämäelle päin sijaitseva Kytökylän rukoushuone on valmistunut vuonna 1962 ja sen vihki arkkipiispa Paavali 30. syyskuuta 1962. Sen on suunnitellut arkkitehti Kai Englund. Tsasounan ikonostaasin on maalannut Martha Neiglick-Platonoff. Rukoushuone peruskorjattiin vuonna 1997, jolloin räystäisiin ja ikkunoiden ympärille laitettiin kuviolaudat sekä maalattiin ulkoapäin tiistaiseuralaisten talkoovoimin.

Tsasounan temppelijuhlaa vietetään 8. syyskuuta, Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymän juhlana.