17.10. vietetään ensi kertaa kansainvälistä aineettoman kulttuuriperinnön juhlapäivää

Tänä vuonna vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä aineettoman kulttuuriperinnön juhlapäivää. Aloitteen päivän viettämisestä on tehnyt Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco.

Päivän tavoitteena on esitellä elävän perinnön monimuotoisuutta ja rikkautta sekä lisätä tietoisuutta sen suojelun merkityksestä.

Museoviraston ylläpitämään Suomen aineettoman kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon sisältyy kaksi ortodoksisen kirkon kulttuuriperintöön kuuluvaa kohdetta: virpominen ja ristisaattoperinne. Näistä ensimmäinen lisättiin luetteloon vuonna 2017 ja toinen vuonna 2023. Seuraava hakukierros järjestetään vuonna 2026. Suomen kansallinen luettelo löytyy täältä:  https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/El%C3%A4v%C3%A4n_perinn%C3%B6n_kansallinen_luettelo/valitut

Kansallisen luettelon takana on elävän kulttuuriperinnön Wikiluettelo, johon voi viedä kohteita jatkuvasti. Kansalliseen luetteloon voi hakea vain Wikiluettelon kautta. Myös Wikiluettelossa on ortodoksiseen kulttuuriperintöön liittyviä kohteita – esimerkiksi praasniekkaperinne. Wikiluetteloon voi tutustua täällä: https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Luokka:Juhlat_ja_tavat

Wikiluettelosta puuttuu kuitenkin vielä monta tärkeää ortodoksiseen kulttuuriperintöön sisältyvää kohdetta. Luetteloon listaamisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä esimerkiksi ortodoksiseen kirkkomuseo RIISAan tai kirkon viestintään.